Franse gemeenschap komt met 8 ingrepen voor Belgische islam

07/12/15 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:13

Jean-Claude Marcourt (PS), minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap, heeft een pakket van acht ingrepen klaar in de strijd tegen radicalisering.

Franse gemeenschap komt met 8 ingrepen voor Belgische islam

Jean-Claude Marcourt (PS) © Belga

Jean-Claude Marcourt (PS), minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap, heeft een pakket van acht ingrepen klaar in de strijd tegen radicalisering. Bedoeling van de maatregelen is het pad te effenen voor een "Belgische islam".

Jean-Claude Marcourt wil "indien mogelijk al vanaf februari 2016" - bij voorkeur verplichte - opleidingen voor imams, opdat zij de Franse taal goed onder de knie zouden hebben.

Parallel plant hij een theologische opleiding voor islamconsulenten die werken in de gevangenissen en ziekenhuizen van het land. Marcourt had daarover al contacten met de moslimexecutieve en justitieminister Koen Geens (CD&V).

De PS-minister mikt ook op een verplichte certificering voor islamleerkrachten in de scholen. Daarnaast komt er ook een instituut voor de bevordering en coördinatie van initiatieven rond islamopleidingen. Het nieuwe orgaan, samengesteld uit moslimvertegenwoordigers en academische experts, zal de verschillende bestaande opleidingen oplijsten en eventueel bijkomende voorstellen, ondersteund door de nodige financiering. Maar het zal zich - indien mogelijk in overleg met Vlaanderen - vooral ook moeten buigen over de praktische modaliteiten voor de oprichting van een faculteit islamitische theologie.

Op termijn wil Marcourt ook een inter-universitaire leerstoel voor de ontwikkeling van een "kritische en reflectieve analyse" van het Arabisch-islamitische denken.

Met het oog op een beter wederzijds begrip tussen de verschillende gemeenschappen, ziet Marcourt voorts heil in "boodschappen door derden" op de RTBF vanuit de moslimgemeenschap. De minister, die ook bevoegd is voor media, verwacht dat dit moet lukken vanaf volgend najaar. In Vlaanderen heet Media-minsiter Sven Gatz (Open VLD)de subsidies voor die uitzendingen geschrapt. In 2016 zal er op de VRT dus geen plaats meer zijn voor radio- en tv-uitzendingen van de levensbeschouwelijke verenigingen.

Tot slot pleit Marcourt voor een betere vertegenwoordiging van de vrouwen in de organen die de Brusselse en Waalse moskeeën beheren. Hij zal daarvoor contact opnemen met de bevoegde gewestelijke autoriteiten.

Onze partners