Frans-Belgische top over terrorisme: ‘Zij aan zij tegen terreur’

Manuel Valls en Charles Michel © Belga Image

België en Frankrijk gaan de gezamenlijke strijd tegen terrorisme en radicalisme verder opdrijven. Dat hebben premier Charles Michel en zijn Franse evenknie Manuel Valls afgesproken op een gezamenlijke top in Brussel. ‘We staan zij aan zij en zijn vastberaden om de veiligheid van onze burgers te verhogen’, klonk het.

De aanslagen van 13 november op concertzaal de Bataclan, aan het Stade de France en op terrasjes in Parijs zinderden na tot in België. Vier van de negen terroristen, die 130 mensen ombrachten en honderden gewonden maakten, bleken afkomstig uit ons land. Die duidelijke Belgische link maakte dat onderzoeksteams uit Parijs en Brussel meteen de handen in mekaar sloegen, maar zorgde diplomatiek ook voor een stevig haar in de boter. Na Franse kritiek op het Belgische onvermogen om de aanslagen te voorkomen, hekelde premier Michel het ‘België-bashen’ en legde hij de vinger op enkele zere Franse wonden, zoals de no-go zones in bepaalde Parijse wijken en de ‘jungle’ in Calais.

Nieuwe aanslagen

Intussen zijn de banden weer opperbest, onderstreepten Charles Michel en Manuel Valls schouder aan schouder. De Franse premier sprak van ‘excellente samenwerking tussen gelijkwaardige veiligheidsdiensten’ en onderstreepte dat Frankrijk geen lessen te geven heeft. Premier Michel van zijn kant beklemtoonde dat de top allerminst een eindpunt is, ‘maar net het bewijs van de wil om zij aan zij de strijd verder aan te gaan’.

Frankrijk en België kijken, niet in het minst door hun geografische en culturele nabijheid, aan tegen dezelfde strijd, zei de Franse premier Valls. Doorgedreven samenwerking is volgens hem cruciaal, want ‘de vraag is niet of er nieuwe aanslagen komen, maar wel waar en wanneer’.

Afspraken

Concreet is afgesproken om de uitwisseling van informatie verder te verbeteren, onder meer via de constante aanwezigheid van een Franse magistraat in België. Omgekeerd komt er geen Belg in Parijs, omdat ons land al werkt met een ‘single point of contact’ bij de veiligheidsdiensten, verduidelijkt minister van Justitie Koen Geens.

Daarnaast blijven de Europese databanken een heikel punt, onder meer omdat veel EU-lidstaten weigerachtig blijven staan tegen het uitwisselen van inlichtingen en informatie. Frankrijk en België beloven nu om op systematische wijze de databanken van Europol en de Schengenzone aan te vullen en willen met name fors inzetten op de opslag van biometrische gegevens om de strijd tegen valse papieren tegen te gaan, onderstreepte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Databanken met vingerafdrukken zijn nodig omdat terroristen constant van paspoort wisselen.

Erg concreet werd het ook over de patrouilles en controles aan de Belgisch-Franse grens. Denk aan gemeenschappelijke radiofrequenties, het organiseren van gezamenlijke controleoperaties op de weg en het spoor en de afspraken bij grensoverschrijdende achtervolgingen. Ook de gezamenlijke onderzoeksteams die aan de slag gingen na de aanslagen in Parijs hebben hun vruchten afgeworpen en zullen navolging krijgen.

Voorts willen België en Frankrijk samen hun gewicht in de schaal werpen op Europees niveau, bijvoorbeeld om de opslag en analyse van passagiersgegevens (PNR) tot stand te brengen of de strijd tegen wapenhandel op te voeren. Maar ook om de grote – vaak Amerikaanse – internetgiganten en operatoren tot meer samenwerking te dwingen. Terroristen kunnen immers al te makkelijk hun communicatie afschermen van het gerecht door te werken met geëncrypteerde apps als Snapchat of Whatsapp.

Veiligheidsdiensten

Naast Michel en Valls schoven ook ministers Jan Jambon en Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Koen Geens en Jean-Jacques Urvoas (Justitie) mee aan, net als de toplui van de veiligheidsdiensten. Met name dat laatste liet toe om zeer concrete, operationele afspraken te maken, klonk het nog.

Voor aanvang van het werkdiner liet Jambon verstaan dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een mannetje gaat zetten in de ‘jungle’ van Calais, het veelbesproken tentenkamp met migranten die hopen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. De N-VA-minister liet vorige week in de Kamer nog verstaan dat hij dergelijke kampen op Belgisch grondgebied niet zal dulden, maar hij wil ook een beter zicht op wat er gebeurt in de Franse kampen nabij de grens met ons land. Bedoeling is maandagavond concrete afspraken te maken over een vertegenwoordiger van de Dienst Vreemdelingenzaken voor registraties in het tentenkamp in Calais. Meer details kon hij nog niet kwijt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content