Frankrijk bevestigt in het verleden met Soedanese functionarissen te hebben samengewerkt

© Belga

De Franse regering heeft maandag bevestigd in het verleden te hebben samengewerkt met de Soedanese autoriteiten om hun landgenoten te identificeren die zich in Franktijk bevonden.

‘We werken voor de identificatie samen met de landen van oorsprong opdat deze hun landgenoten zouden erkennen’, verklaarde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken op een vraag van Belga.

‘Zo is er een identificatiemissie uit Soedan geweest, maar we hebben geen akkoord met dat land’, laat de persdienst van minister Gérard Collomb weten.

De federale regering lag de voorbije dagen zwaar onder vuur omdat ze beroep gedaan had op Soedanese ambtenaren voor de identificatie van vreemdelingen die zich in ons land bevonden. Maar de regering hield vol dat ze de Europese wetgeving respecteerde.

Tijdens het vragenuurtje wees minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erop dat verschillende Europese landen hetzelfde gedaan hebben, waarbij uitgeprocedeerde vluchtelingen of illegalen terug naar Soedan gestuurd werden. Jambon verwees naar Frankrijk, maar Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) repliceerde meteen dat Parijs nooit een delegatie van onbekende geheimagenten op haar grondgebied had aanvaard voor identificatie.

Maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had maandag op de RTBF bevestigd dat Frankrijk gelijkaarde identificatiemissies had aanvaard onder de socialistische president François Hollande.

Partner Content