Frank Vanhecke dreigt ermee Vlaams Belang op 11 juli te verlaten

06/07/11 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Vanhecke dreigt ermee om op te stappen als het ontslag van de "Belfortploeg" niet ongedaan wordt gemaakt.

Frank Vanhecke dreigt ermee Vlaams Belang op 11 juli te verlaten

© Belga

Oud-voorzitter Frank Vanhecke geeft het Vlaams Belang nog tot 11 juli de tijd om het ontslag van de leden van de Belfortploeg ongedaan te maken. Indien dat signaal van de partijtop er niet komt, "geef ik principieel mijn lidmaatschap en dan uiteraard ook mijn erevoorzitterschap terug". Dat kondigt hij woensdagmiddag aan op zijn blog.

Vanhecke erkent dat hij "al lang eigenlijk met minstens één voet buiten de partij" staat, maar hij verloochent niets van zijn politieke ideeën. "Indien ik mij op de zijlijn bevind, is dat deels omdat men mij daar gezet heeft en deels omdat ik mijzelf daar zet omdat ik het niet eens kan zijn met de gang van zaken".

Bruno Valkeniers

Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers reageerde woensdag "verwonderd" op het ultimatum van zijn voorganger Frank Vanhecke. Van excuses of de intrekking van het ontslag van de Belfortploeg kan volgens hem geen sprake zijn. "De partijraad heeft een democratische beslissing genomen", aldus Valkeniers, die eraan toevoegde dat dit onder zijn voorganger niet gebeurde.

Francis Van den Eynde

"Ik veronderstel dat er nog mensen Frank zullen volgen, ik voel het aan de reacties en de steunbetuigingen die wij als Belfortploeg van over heel Vlaanderen kregen", reageert Vlaams Blok-pionier en boegbeeld van de Belfortploeg, Francis Van den Eynde, woensdagavond op het ultimatum van Frank Vanhecke. "Ik stel enorm op prijs dat Frank onze verdediging heeft waargenomen en dat blijft doen", aldus Van den Eynde. "We kennen mekaar nog voor de partij bestond. Dat hij trouw gebleven is aan die kameraadschap heeft mij ontroerd."

Over het ultimatum zegt Van den Eynde: "Hij moest dat niet doen voor mij, ik heb hem dat niet gevraagd."

Jurgen CederJurgen Ceder, voorzitter van de Senaatsfractie van het Vlaams Belang en hoofd van de juridische dienst van de partij, betreurt het ontslag van Frank Vanhecke. Hij spreekt van een belangrijk feit en zal zich beraden over zijn positie, zegt hij woensdagavond in een reactie aan Belga. (Belga/INM)

Onze partners