Frank Vandenbroucke en Marc De Vos: ‘Generatiepact kwam te laat’

Exact tien jaar geleden presenteerde de paarse regering-Verhofstadt II het Generatiepact, een pakket van 66 maatregelen om de vergrijzing definitief aan te pakken. Volgens oud-politicus Frank Vandenbroucke en professor Marc De Vos is het pact niet meer dan een eerste stap gebleken.

Pensioenexpert Frank Vandenbroucke, oud-politicus voor sp.a, wil de vraag of het Generatiepact tien jaar na datum een succesverhaal is, niet zwart-wit beantwoorden. “De naam ‘pact’ gaf de indruk dat een definitief antwoord zou gegeven worden op de vergrijzing, wat natuurlijk het geval niet was. Het Generatiepact kon hoogstens een eerste stap zijn. Anderzijds heeft het wel dingen in beweging gezet. Het bewustzijn is gegroeid dat het zomaar ‘dumpen’ van oudere werknemers geen duurzame en eerlijke oplossing is. Het heeft er ook voor gezorgd dat de sociale uitkeringen systematisch aangepast worden aan de welvaartsstijging.”

Grandioos mislukt

Professor Marc De Vos, directeur van denktank Itinera, is strenger. “De ambitie om een pact te maken dat een generatie zou meegaan, is grandioos mislukt. Het bewijs is dat zowel de vorige als de huidige regering nog steeds met hetzelfde onderwerp worstelt. We hebben nog altijd geen echte pensioenhervorming. De regering-Michel trekt nu wel de pensioenleeftijd op, maar volgens mij is leeftijd niet de juiste parameter. Het zijn het aantal gewerkte jaren die tellen. Die moeten omhoog. Dat is de eeuwige ziekte van België : veel praten, maar weinig structurele beslissingen nemen.We zijn veel te laat aan een echt Generatiepact begonnen. En ik vrees dat het nog wel even gaat duren.”

De Vos erkent wel dat het Generatiepact ook een verdienste had. “De geesten van de mensen zijn gerijpt : iedereen is gaan beseffen dat langer werken noodzakelijk is. Daarom zeg ik dat het Generatiepact vooral een psychologisch effect had. De maatregelen waren uiteindelijk vooral wat morrelen in de marge. Oudere werknemers die hun job verliezen, hebben nog steeds een heel kleine kans om weer aangeworven te worden.”

Ingrediënten

In de vorige legislatuur heeft de zogenaamde Commissie Pensioenhervorming verregaande aanbevelingen gedaan aan de regering. Frank Vandenbroucke was één van de leden daarvan. “Ik hou niet van hoogdravende uitdrukkingen, maar als die pensioenvoorstellen aanvaard worden, dan zou je wel van een pact tussen de generaties kunnen spreken.” Die Commissie stelde onder meer voor om langer te werken, de voorwaarden voor vervroegd pensioen te verstrengen, een puntensysteem in te voeren voor de pensioenberekening en de pensioenen voor werknemers en ambtenaren op elkaar af te stemmen.

Ook Marc De Vos hoopt dat met deze aanbevelingen daadwerkelijk aan de slag gegaan wordt. “De Pensioencommissie heeft de ingredienten op tafel gelegd, nu moet ermee gekookt worden.’

(De Zondag/ Paul Cobbaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content