Frank Van den Bleeken voelt zich belazerd: ‘Euthanasievraag wordt weer zeer actueel’

Frank Van den Bleeken © Belga

Frank Van den Bleeken, die om euthanasie gevraagd had, kan dan toch niet terecht in een Nederlandse long stay-instelling.

Frank Van den Bleeken heeft aan zijn advocaat gezegd dat hij zich belazerd voelt en dat zijn euthanasievraag weer zeer actueel wordt. “Dat is het onvermijdelijke gevolg van wat hij gisteren te horen heeft gekregen”, zegt de advocaat, Jos Vander Velpen.

Via het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur raakte zaterdagavond bekend dat zedendelinquent Van den Bleeken wellicht toch niet terecht kan in een Nederlandse long stay-instelling. De Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, ziet voor zijn komst naar Nederland geen mogelijkheden.

Van den Bleeken is al bijna 30 jaar geïnterneerd wegens moord en verkrachting. Hij vroeg euthanasie en kreeg daarvoor groen licht van de rechtbank, maar was uiteindelijk bereid zich in een gespecialiseerde instelling in Nederland te laten opnemen. In afwachting zit hij in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent.

Martelgang

Dat het er nu na maanden gepalaver naar uitziet dat de Nederlandse piste niet zal kunnen doorgaan, maakt Van den Bleeken volgens zijn advocaat “diep ongelukkig”. “Het is een martelgang die al meer dan twee jaar duurt”, zegt Vander Velpen. “Hij wordt telkens van hoop naar wanhoop gestuurd. Men kan niet eindeloos spelen met de gevoelens van iemand die ondraaglijk lijdt.” Een langer verblijf in Gent is volgens de advocaat “niet aangewezen” en een gespecialiseerde Belgische instelling zoals in Nederland is niet voor meteen.

Vander Velpen wacht nu het gesprek van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) met de familie van Van den Bleeken komende woensdag af. “We kennen de geheimen van de onderhandelingen met Nederland niet. Misschien dat minister Geens toch nog iets in petto heeft”, zegt de advocaat. “Maar ik zie het vrij somber in. Het duurt allemaal te lang.” Hoe de artsen van Van den Bleeken reageren, wist de advocaat nog niet. “Zij zullen dit waarschijnlijk ook moeten verteren. Ze hadden erop gerekend dat hij naar Nederland zou kunnen.”

Minister Geens wijst in een korte reactie op het nieuws op “de toezegging tot volledige medewerking” die hij van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven had gekregen. De minister vervolgt dat hij “zodoende alles in het werk gesteld (heeft) om deze overbrenging juridisch te faciliteren”.

Nederlandse handelswijze

De advocaat heeft zo zijn bedenkingen bij de Nederlandse handelswijze. Hij vermoedt dat de Nederlanders liever hun model exporteren, door te azen op de uitbating van het FPC in Antwerpen, dan een handvol Belgische patiënten op te nemen. “Dat is voor hen nuttiger en voordeliger”, zegt hij. “Er is nochtans grote leegstand in bepaalde long stay-afdelingen.” Vander Velpen merkt nog op dat Nederland destijds wel graag 500 gevangenen uit België wilde huisvesten in Tilburg. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content