Francken wil uitgeprocedeerden langer kunnen opsluiten: tot 18 maanden

In het nieuwe opvangcentrum voor asielzoekers Parelstrand in Lommel zullen er geen 945, maar 750 asielzoekers opgevangen worden. Er komt ook extra politie. Dat hebben staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij een bezoek aan het asielcentrum gezegd. Sinds maandag vangt Fedasil er asielzoekers op, tot grote ongerustheid van de buren. In de voorbije dagen werd er keihard gewerkt om het recreatiedomein Parelstrand in orde te brengen voor de komst van de asielzoekers. Vooral het plaatsen van de hekken, die de chalets en stacaravans van het opvangcentrum moeten scheiden van de accommodatie van de andere gasten, had heel wat voeten in de aarde. "Qua veiligheid zit het wel goed", zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. "De politie zal extra patrouilleren en we volgen van dag tot dag alles op om de eventuele overlast voor omwonenden te beperken. De recente gebeurtenissen hebben de mensen van Lommel nog wat meer ongerust gemaakt. Ik begrijp dat ook. Maar we doen al het nodige om hen gerust te stellen." Intussen lopen ook de procedures om 35 tijdelijke medewerkers aan te werven voor het asielcentrum. Daarvoor hebben zich 448 kandidaten gemeld, van wie er uiteindelijk 141 werden uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieproeven. De VDAB ondersteunt Fedasil hierbij. © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat de regering voorstellen om de opsluitingstermijn in gesloten centra voor mensen zonder verblijfsvergunning en uitgeprocedeerde asielzoekers flink op te trekken tot anderhalf jaar. Dat moet de druk verhogen om te vertrekken.

Dat schrijft De Tijd.

In België kunnen mensen zonder verblijfsvergunning en uitgeprocedeerde asielzoekers maximaal vijf maanden opgesloten worden. Als je niet kunt bewijzen dat er een reële kans op uitwijzing is, moet je mensen zelfs al na een eerste termijn van twee maanden vrijlaten. Voor criminelen in illegaal verblijf is de vasthoudingstermijn maximaal acht maanden.

Volgens een Europese terugkeerrichtlijn mag iemand echter zes maanden in vreemdelingenbewaring worden gehouden, maar dat kan “in bijzondere gevallen” met een jaar worden verlengd. Theo Francken gaat daarom voorstellen om ook in België deze vasthoudingstermijn maximaal op te trekken tot 18 maanden. Die verlengde opsluiting moet tijd kopen om dossiers af te werken.

‘Hefboom’

Vreemdelingen weigeren vaak om tactische redenen mee te werken en te onthullen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Een bijkomend probleem is dat veel landen, zoals Algerije, talmen om de nodige documenten af te leveren.

“Het is een hefboom voor verwijderingen. Als mensen weten dat ze anderhalf jaar kunnen vastgehouden worden in een gesloten centrum, zullen ze sneller geneigd zijn mee te werken aan hun terugkeer”, aldus Francken.

De regering besliste eerder dat er 1.000 plaatsen bijkomen in gesloten centra. Het totaal komt zo op 1.600 plaatsen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content