Francken wil 1.000 extra plaatsen in gesloten asielcentra

13/08/16 om 04:40 - Bijgewerkt om 04:40

Bovenop de 600 plaatsen in gesloten centra, nog eens 1.000 extra. Dat is de ambitie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tegen het einde van de legislatuur.

Francken wil 1.000 extra plaatsen in gesloten asielcentra

Theo Francken © Belga Image

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Hoe hij dat wil realiseren? Onder meer door van enkele leegstaande open opvangcentra gesloten terugkeercentra te maken. Sinds de illegale Algerijn Khaled Babouri twee agentes zwaar toetakelde, is de uitwijzing van illegalen in de actualiteit. Volgende week legt Francken zijn masterplan voor gesloten centra op de regeringstafel. Dat plan timmerde hij niet in een week in elkaar. "Ik werk daar al even aan", zegt hij in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

In zijn plan vraagt hij geen verdubbeling van het aantal plaatsen, zoals hij eerder verkondigde. Zijn doel ligt hoger: bovenop de bestaande 600 plaatsen wil hij er tegen het einde van de legislatuur 1.000 bij. Hij denkt om enkele leegstaande open opvangcentra voor kandidaat-asielzoekers om te vormen tot gesloten terugkeercentra voor sans-papiers. Welke centra in aanmerking zouden komen, is nog niet beslist. Het kabinet-Francken bezoekt momenteel centra. Bovendien zal hij voorstellen om een nieuw gesloten centrum te bouwen in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever is dat idee alvast genegen.

(Belga/RR)

Onze partners