Francken: ‘We worden niet geconfronteerd met asielcrisis zoals in 2011’

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie © BELGA

De hogere instroom van asielzoekers van de voorbije maanden, zet zich ook in juli voort. ‘De 20 miljoen euro die Fedasil in 2016 moet besparen is gezien de toestroom niet realistisch’, stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De stijging van het aantal asielzoekers zet zich ook in juli voort. In juni liepen er 2.289 aanvragen binnen ten opzichte van 1.403 tijdens dezelfde maand in 2014, en ook deze maand zou de teller op 2.400 aanvragen uitkomen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zet zich schrap om voor elke aanvrager opvang te voorzien, maar geeft aan dat ons land 8.000 aanvragen, zoals Oostenrijk vorige maand noteerde, niet aankan.

Het aantal asielaanvragen in ons land zit al even in stijgende lijn. Deze morgen alleen al liepen 400 aanvragen binnen. De diensten waren vier dagen gesloten omwille van het weekend en de nationale feestdag. De internationale context is wat dat betreft negatief, geeft Francken aan, met alle conflicten die zich wereldwijd afspelen. Volgens de VN bedraagt het aantal vluchtelingen wereldwijd 60 miljoen mensen, een stijging met 10 miljoen tegenover 2014. ‘De druk aan de Europese buitengrenzen zal niet afnemen’, aldus Francken.

‘Besparen is niet realistisch’

De staatssecretaris werkte zoals bekend een waakzaamheidsnota uit, met als doel er nu al voor te zorgen dat iedereen die asiel aanvraagt, ook opvang krijgt. De asielopvang heeft 16.200 plaatsen en Francken heeft 2.200 extra bufferplaatsen voorzien. De eerste 30 bufferplaatsen zijn al geopend. De bezettingsgraad van de opvangplaatsen komt van 70 procent en bedraagt nu al 88 procent.

Francken benadrukt dat ons land niet wordt geconfronteerd met een asielcrisis zoals in 2011. ‘Toen waren er geen opvangplaatsen en moesten mensen op straat of op hotel verblijven’, merkt hij op. ‘Maar we moeten waakzaam zijn. Daarom nemen we nu maatregelen in plaats van zes maanden te wachten.’ Hij herhaalt ook dat de 20 miljoen euro die Fedasil in 2016 moet besparen, niet realistisch is, gezien de enorme toestroom.

Niet-begeleide minderjarigen

Francken: 'We worden niet geconfronteerd met asielcrisis zoals in 2011'
© Belga

De asielinstanties noteren ook een stijging van het aantal niet-begeleide minderjarige asielzoekers, een trend die zich in heel Europa afspeelt. Het gaat vooral om Afghanen, Eritreërs en Syriërs. Daarbij tekent een dubbele tendens af: er zitten veel erg jonge minderjarigen tussen, van 13 tot 15 jaar, maar van alle Afghaanse asielzoekers die zich in juni aandienden, verklaarde 61 procent minderjarig te zijn.

‘Dat kan natuurlijk niet’, zegt Francken over die tweede tendens. ‘Ze krijgen blijkbaar te horen dat ze bij hun aankomst moeten zeggen dat ze minderjarig zijn.’ Via een botscan en tandenonderzoek wordt nagegaan of de betrokken wel degelijk minderjarig zijn, waarbij een marge van 2 jaar geldt. Tussen 60 en 70 procent zou daarbij meerderjarig blijken.

Vrijwillige terugkeer

De vrijwillige terugkeer van migranten naar hun land van herkomst is sinds begin dit jaar sterk teruggevallen. De eerste zes maanden van 2015 ging het om 1.419 personen, tegenover 1.803 tijdens dezelfde periode in 2014. Francken wijst op het hoger aantal erkenningen van asielzoekers, waardoor de doelgroep kleiner wordt, maar wil meer focussen op de grote groep mensen zonder verblijfsrecht, vooral in grote steden.

Een extrapolatie van de vrijwillige terugkeer komt voor het hele jaar 2015 op ongeveer 2.800 personen uit. Het normale cijfer zou tussen de 3.000 en 3.500 liggen. Francken erkent dat het geen mooie cijfers zijn, maar benadrukt dat zijn kabinet niet bij de pakken is blijven zitten.

‘We willen hen duidelijk maken dat een vrijwillige terugkeer naar hun land van herkomst beter is dan leven in de illegaliteit.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content