Francken: 'We gaan zeer creatief moeten zijn om bijkomende opvang te vinden' (video)

06/11/15 om 01:31 - Bijgewerkt om 01:32

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil dat de gemeenten op vrijwillige basis extra inspanningen leveren in de opvang van asielzoekers. De vraag komt er in het kader van het spreidingsplan dat begin volgend jaar van kracht zou moeten worden.

Francken: 'We gaan zeer creatief moeten zijn om bijkomende opvang te vinden' (video)

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie, in Terzake © /

Dat zei hij in Terzake.

Theo Francken stelde dat hij er tot nu toe in geslaagd is iedereen van bed, bad en brood te voorzien, ondanks de grote toestroom. "Al drie maanden zijn we de crisis een stap voor". Maar hij geeft toe dat hij bijna aan het eind van zijn La­tijn is. "We gaan zeer creatief moeten zijn om bijkomende opvang te vinden."

België, dat volgens hem nu 30.000 nieuwe asielzoekers opvangt, is er tot dusver in geslaagd kleinschalige opvang te voorzien, in tegenstelling tot Duitsland. "In Nederland en Duitsland confisqueert men sporthallen", waardoor het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in het gedrang komt en de bevolking zich roert.

'Bitterheid'

Dat betekent volgens Francken niet dat er ook in België geen onrust is. "En dat is niet ingegeven door een anti-vreemdelingendiscours, of een bepaalde ranzigheid, totaal niet. Doorsnee mensen vragen zich af: wat gebeurt er?" Ik word door constant op aangesproken, aldus Francken.

Theo Francken hekelde het feit dat de zuidelijke Schengengrens open blijft staan, waardoor de toestroom aan asielzoekers via Griekenland en Italië blijft aanhouden. "Er is geld op tafel gelegd. Er is steun - zowel militair als politioneel - om de buitengrenzen op zijn minst te bewaken. Maar dit gebeurt niet en dat is niet houdbaar", aldus de staatssecretaris. "Dit leidt soms wel tot bitterheid bij mij".

Francken hekelde ook "de uitnodiging" van Angela Merkel aan asielzoekers, waarop niet alleen Syrische vluchtelingen hebben gereageerd. In België, zei Franken, vormen de Syrische gezinnen "een kleine minderheid. De meesten, in België dan toch, komen uit Irak".

Belga/RR)

Onze partners