Francken ‘neemt geen woord terug’

Theo Francken © Belga Image

‘Ik heb gezegd wat ik heb gezegd’, klinkt het bij de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Over de campagne van zijn partij N-VA tegen ‘wereldvreemde rechters’ wilde hij niks kwijt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ‘neemt geen woord terug’ van wat hij donderdag in de Kamer heeft gezegd over de niet-toekenning van een humanitair visum voor een Syrisch gezin. Dat zei hij vrijdag in de marge van de ondertekening van een intentieverklaring met zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff. Samen willen ze de strijd aanbinden tegen vluchtelingen die even terugkeren naar hun land van herkomst, de zogenaamde ‘vakantiegangers’. Dat mag niet, omdat zo’n tijdelijke terugkeer impliceert dat ze geen gevaar lopen in dat land, terwijl dat wel nodig is om als vluchteling erkend te worden.

‘Ik heb gezegd wat ik heb gezegd en ik neem daar geen woord van terug’, zo verwees Francken naar ‘het evenwichtige antwoord’ dat hij donderdag in de Kamer gaf. Daar liet de staatssecretaris verstaan dat hij het arrest van het hof van beroep gaat aanvechten en geen humanitair visum wil afleveren voor een Syrisch gezin uit Aleppo.

Francken wou niet ingaan op de campagne die zijn partij N-VA daarop startte en waarin sprake is van ‘wereldvreemde rechters’. Daar kwam heel wat kritiek op, zowel uit de juridische wereld als uit de politiek. Hij verwees door naar voorzitter Bart De Wever, die intussen met een mededeling op de proppen is gekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content