Francken: 'Het zou geen juist signaal zijn om ebola nu te erkennen als reden voor asiel'

16/12/14 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) heeft er begrip voor dat ebola niet kan ingeroepen worden als reden om asiel aan te vragen.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen verwerpt het beroep van een Guineeër die de ebola-epidemie in zijn land inroept als reden voor asiel. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Guineese kandidaat-vluchteling kwam midden september aan in ons land en argumenteerde dat hij vreesde voor zijn leven in Guinee na een politieke discussie met iemand van een andere stam. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen verwierp die aanvraag wegens ongerijmdheden.

Twee maanden later diende hij een nieuwe asielaanvraag in, ditmaal met als argument dat er een ebola-epidemie heerst in zijn land. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft nu ook dat argument definitief van tafel geveegd. Het volgt de stelling van de Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen dat alleen de aanwezigheid van een ziekte in een land geen reden is voor asiel.

Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) zegt de uitspraak te begrijpen: "Het zou geen juist signaal geweest zijn om ebola nu te erkennen als reden voor asiel." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners