Francken: 'Geen leefloon meer voor EU-burgers'

14/07/16 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil EU-burgers geen toegang meer geven tot het leefloon. Zo wil hij mogelijk misbruik vermijden. Coalitiepartner CD&V vindt dat geval per geval geoordeeld moet worden en waarschuwt dat de Europese regels hoe dan ook anders beslissen.

Francken: 'Geen leefloon meer voor EU-burgers'

Theo Francken © .

Staatssecretaris Francken wil het huidige systeem voor EU-burgers die een leefloon willen aanpassen. Ook onder de vorige regering waren die regels al aangescherpt.

Vandaag moet een Europeaan die langer dan drie maanden in België wil blijven, bewijzen dat hij kans maakt op reëel werk of over voldoende bestaansmiddelen beschikken. Er is sprake van een onredelijke belasting op de Belgische sociale zekerheid indien iemand drie opeenvolgende maanden leefloon krijgt en nog geen drie jaar in het land is. Vorig jaar trok België de verblijfsvergunning in van 1.702 EU-burgers omdat ze een 'onredelijke belasting' vormden. Dat vertelde staatssecretaris Francken donderdag in Het Laatste Nieuws. In 2014 waren dat er nog 2.042, dit jaar staat de teller na zes maanden op 720.

Dat moet anders, vindt Francken. 'Wij zijn voorstander van een preventieve aanpak. Aangezien EU-burgers die een leefloon eisen per definitie niet meer voldoen aan hun voorwaarden tot verblijf, zou het nuttig zijn om EU-burgers automatisch geen toegang tot leefloon meer te bieden', klinkt het op zijn kabinet.

CD&V: 'Allerminst vrijblijvend'

Kan niet, zegt CD&V. 'In een eengemaakte markt met vrij verkeer van werknemers hebben zij dezelfde rechten. Je kan dat niet automatisch schrappen. De Europese regels zeggen ook niet dat er geen enkele belasting mag zijn op de sociale zekerheid', reageert CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

Volgens de christendemocrate moeten dossiers sowieso steeds geval per geval bekeken worden. 'Het kan toch niet dat men zou zeggen: 'Je mag wel komen werken, maar bij de minste tegenslag zetten we je de grens over.' De situatie kan erg verschillend zijn naargelang de betrokkene.' Een leefloon is trouwens allerminst vrijblijvend, merkt ze op.

Niettemin is ook Lanjri overtuigd dat de misbruiken eruit moeten. 'De dalende cijfers tonen aan dat de aanpak werkt. We moeten kort op de bal spelen. Niemand zegt dat je eerst twee jaar moet wachten en mensen onterecht een leefloon moet geven. In principe grijpt men na drie maanden in', geeft ze nog mee. (BELGA/JVL)

Onze partners