'Francken duwt duizenden rechthebbenden op asiel in de clandestiniteit'

29/12/14 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:15

In Brussel heeft een honderdtal mensen zonder verblijfspapieren gemanifesteerd voor de gebouwen van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS).

'Francken duwt duizenden rechthebbenden op asiel in de clandestiniteit'

Klein Kasteeltje, opvangcentrum asielzoekers © BELGA

Een honderdtal mensen zonder verblijfspapieren heeft in Brussel gemanifesteerd voor de zetel van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) in de hoop te worden ontvangen door de commissaris-generaal om hem hun regularisatie-aanvraag te overhandigen.

De actie ging uit van het Front des Migrants. 'Tachtig procent van de sans-papiers van het Migrantenfront zagen hun asielprocedure afgewezen, ondanks de Conventie van Genève, de Europese richtlijnen die oproepen oorlogsvluchtelingen of kwetsbare categorieën te beschermen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is de verantwoordelijke van het commissariaat-generaal, de organisatie belast met het onderzoek van hun dossier', aldus Oscar Flores, woordvoerder van het Front des Migrants.

Vicieuze cirkel

Het Front des Migrants verenigt de groep bezetters van Molenbeek, de ebola-groep met burgers van de drie landen die het zwaarst zijn getroffen door de ziekte, Afghanen die wachten op erkenning en de groep 2009 met sans-papiers die bij de vorige campagne niet werden geregulariseerd.

'Zoals zijn voorgangers past Theo Francken een migratiebeleid van quota toe en stuurt duizenden mensen, die recht op asiel hebben, de straat op in de clandestiniteit: zonder enig recht op arbeid, een uiterst precair bestaan in een vicieuze cirkel. Het migratiebeleid bevoordeelt enkel de voor België economisch nuttige buitenlanders, ten koste van het recht op asiel', verklaarde Oscar Flores. (Belga/AVE)

Onze partners