Francis Van de Woestyne: 'Samenwerking tussen PS en N-VA is mogelijk'

14/06/10 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

"De PS is er klaar voor om samen te werken met de N-VA. Een samenwerking tussen beide partijen is mogelijk''.

Francis Van de Woestyne, politiek journalist van La Libre Belgique: 'De grote vraag die zich na deze uitslag stelt, is: zal de N-VA bereid zijn om compromissen te sluiten? De sterkte van Bart De Wever is net dat hij nog nooit compromissen heeft moeten sluiten. De Franstalige partijen hebben nu misschien wel begrepen dat er een staatshervorming zal moeten komen, maar hoe die er moet uitzien en hoe ver die gaat, daar denken ze nog steeds helemaal anders over dan de Vlaamse partijen.

Toch denk ik dat een samenwerking tussen PS en N-VA mogelijk is, al geloof ik niet dat daar op voorhand al over gepraat is. Maar de PS is er wel klaar voor om samen te werken met de N-VA. Het gaat toch om een democratische partij, een cordon zoals bij het Vlaams Belang is niet nodig. Elio Di Rupo heeft de capaciteiten om premier te worden, en lijkt ook op weg naar de Wetstraat 16.

Een voordeel daarbij is dat hij veel respect heeft voor Vlaanderen, maar zijn gebrekkige tweetaligheid is een probleem. Bovendien kan het premierschap een vergiftigd geschenk zijn voor hem, want volgens mij zal Di Rupo als premier het leven erg moeilijk gemaakt worden aan Vlaamse kant. Vooral omdat veel Vlamingen toch vinden dat ze recht hebben op dat premierschap. Daarom denk ik dat Johan Van de Lanotte als sp.a'er op dit moment misschien wel de grootste kans maakt om eerste minister te worden.'

Lees meer over:

Onze partners