Fout van kabinet-Marghem zou miljoenen euro's gekost hebben: 'Stuitend dat minister geld vergeet te innen'

16/09/16 om 07:10 - Bijgewerkt om 11:03

EDF en Electrabel hebben in april 7,2 miljoen euro nucleaire taksen aan de Belgische staat betaald voor Tihange 1. Nochtans zei de federale energieregulator CREG in het voorjaar dat dat bedrag een onderschatting was. Het kabinet van de federale minister van Energie Marie-Christine Marghem had tot 15 september om het geld te vorderen, maar liet na dat te doen.

Fout van kabinet-Marghem zou miljoenen euro's gekost hebben: 'Stuitend dat minister geld vergeet te innen'

Marie-Christine Marghem, minister van Leefmilieu © Belga

Dat schrijft Le Soir vrijdag.

De nucleaire taks werd met eigenaars EDF en Electrabel onderhandeld bij de levensduurverlenging van 10 jaar van de kerncentrale Tihange 1. De energiebedrijven berekenden dat de taks 7,2 miljoen euro bedroeg voor de laatste drie maanden van 2015. De CREG keurde die berekeningen echter niet goed, en zei dat het te betalen bedrag met enkele miljoenen verhoogd moest worden.

Volgens het akkoord over de levensduurverlenging had het kabinet van minister Marie-Christine Marghem (MR) in dat geval de mogelijkheid om in samenspraak met EDF en Electrabel een onafhankelijke expert aan te stellen. Die zou dan tot 15 september de tijd hebben gehad om een beslissing te nemen.

Volgens Le Soir stelde de minister geen expert aan en "vergat ze zo Electrabel en EDF enkele miljoenen euro's te vragen die ze van haar toezichthouder mocht terugvorderen".

Groen: 'Alle betalingen moeten op tafel komen'

"Het is stuitend dat Energieminister Marghem (MR) miljoenen euro's van de nucleaire producenten EDF en Electrabel zomaar vergeet te innen. Het mislopen van miljoenen kan echt niet, zeker niet in deze budgettair moeilijk tijden", reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo.

"Alle betalingen van de nucleaire producenten moeten op tafel komen, ook de achterstallige", zegt Calvo. "Als blijkt dat de nucleaire producenten te weinig nucleaire rente betaalden dit jaar, moet dat volgend jaar gerecupereerd worden. De minister moet ook een volledig overzicht geven van alle acties die ze al dan niet ondernam om de nucleaire producenten te doen betalen."

(Belga/JH)

Onze partners