Fouad Belkacem veroordeeld tot 18 maanden cel wegens aanzetten tot haat

06/06/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het aanzetten tot haat en geweld, onder meer omdat hij de dood van Marie-Rose Morel een straf van God noemde.

Fouad Belkacem veroordeeld tot 18 maanden cel wegens aanzetten tot haat

© Belga

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium, veroordeeld tot achttien maanden cel en 550 euro boete voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims in verschillende YouTube-filmpjes.

Marie-Rose Morel

Hij had zich daarin ook beledigend uitgelaten over de dood van Marie-Rose Morel en maakte zich zo eveneens schuldig aan belaging van haar weduwnaar Frank Vanhecke. Belkacem noemde de door van Morel een straf van God.

Nikab-incident

Belkacem werd voor de feiten in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete. Het hof vond een volledig effectieve straf meer op zijn plaats, maar hield wel rekening met een eerdere veroordeling van Belkacem. Hij had in november zes maanden effectief gekregen voor het aanzetten tot haat en geweld na het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek.

Het hof vond dat er sprake was van eenheid van opzet, maar gaf hem toch nog bijkomend achttien maanden cel. Belkacem was niet aanwezig op de uitspraak.

Anti-terreuractie

Na eerdere veroordelingen zat Belkacem als vervanging voor een celstraf huisarrest uit met een enkelband. Vorige maand werd hij thuis opgepakt in het kader van een grootscheepse anti-terreuractie waarbij politie en gerecht 48 huiszoekingen uitvoerden.

Belkacem zou betrokken zijn bij het ronselen van geradicaliseerde moslimjongeren om te gaan vechten in Syrië. De onderzoeksrechter liet hem daarvoor aanhouden. (Belga/EE)

Onze partners