Fouad Belkacem vecht vonnis aan bij Cassatie

Fouad Belkacem © Belga Image

Fouad Belkacem gaat het arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen aanvechten voor het Hof van Cassatie, meldt zijn advocaat John Maes.

Fouad Belkacem werd twee weken geleden voor dat Hof van Beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als oprichter en absolute leider van Sharia4Belgium.

De advocaten van Belkacem hadden aangevoerd dat het internationaal humanitair recht op dit dossier van toepassing was en dat schendingen daarvan oorlogsmisdaden kunnen uitmaken, waarvoor het Internationaal Strafhof bevoegd is.

Het Hof van Beroep was het daar niet mee eens en vond dat het wel degelijk bevoegd was om te oordelen over de zaak. Sharia4Belgium werd bestempeld als een terroristische groepering, die het jihadistisch salafisme aanhangig was.

‘Doelbewuste rekrutering’

Stichter Fouad Belkacem had voor het omverwerpen van de westerse democratie gepleit, alsook de invoering van de sharia in België en de oprichting van een kalifaat. Zijn bewering dat hij alleen maar wilde provoceren, vond het Hof niet geloofwaardig. Het Hof oordeelde voorts dat Belkacem doelbewust jongeren had gerekruteerd voor de gewapende jihad en dat hij in belangrijke mate verantwoordelijk was voor hun radicalisering en hun vertrek naar Syrië.

Naast Belkacem heeft ook Mohammed E.Y. cassatieberoep aangetekend. Hij kreeg als deelnemer aan de activiteiten van een terroristische groepering 4 jaar cel en 15.000 euro. Houssein E. en Said M., die als leidinggevende figuren tot 12 jaar cel en 30.000 euro boete werden veroordeeld, lieten verstek gaan en kunnen dus nog eerst in verzet gaan bij het Hof van Beroep.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content