"Fortis heeft te veel risico's genomen"

01/10/10 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

"Fortis heeft te veel tegen de rand gereden, en te hard. Er zijn te veel risico's genomen op verschillende vlakken", zegt Karel De Boeck, voormalig CEO van Fortis Holding.

Karel De Boeck, voormalig CEO van Fortis Holding, gaat in Z-Talk Goossens in debat met NRC-journalist Piet Depuydt over de ondergang van Fortis.

Piet Depuydt is de auteur van "De kloof" , een kersvers boek over de 20-jarige geschiedenis van de financiële groep. De auteur beschrijft hierin hoe er een groot cultuurverschil bestond tussen Belgen en Nederlanders over de manier waarop aan bankieren moest worden gedaan. Dat wantrouwen sloeg volgens hem vervolgens over op de toezichthouders in België en Nederland en zo is uiteindelijk ook het wantrouwen gevoed tussen de Belgische en de Nederlandse politici. Dit verklaart waarom Nederland na het eerste reddingsweekend besloot om de Nederlandse activiteiten uit de groep te onttrekken.

Ook de zogenaamde misleiding van de aandeelhouders komt aan bod. Volgens " De Kloof" zijn vele zaken verzwegen of pas veel te laat gecommuniceerd. Maar dat betwist Karel De Boeck. Het feit dat Fortis bijvoorbeeld in de gevarenzone belandde in verband met zijn liquiditeitspositie tijdens de zomer van 2007, was volgens hem helemaal niet zo uitzonderlijk.

De Boeck erkent wel dat Fortis te veel risico's heeft genomen. "Fortis heeft te veel tegen de rand gereden, en te hard. Er zijn te veel risico's genomen op verschillende vlakken "

Bekijk hier een fragment uit de uitzending.

Z-Talk Goossens zaterdag vanaf 11 uur op Kanaal Z of hier te bekijken online.

Lees meer over:

Onze partners