Forse kritiek op uitbreiding ouderschapsverlof

Ondernemersorganisatie Unizo, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en Voka zijn niet te spreken over de uitbreiding van het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden. De vakbonden zijn wel tevreden.

1. De vakbonden:

De vakbonden ABVV, ACV en ACLVB reageren verheugd op de beslissing van de ministerraad om het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden. Het gaat om de uitvoering van een Europese richtlijn.

De bonden betreuren wel dat het recht op een RVA-uitkering in de 4de maand beperkt wordt tot geboortes en adopties vanaf 8 maart 2012. “Wij hopen dat de regering het nodige budget zal vinden om voor deze ouders uitkeringen te voorzien voor de 4de maand ouderschapsverlof vanaf 2013”, aldus de socialistische vakbond. ACLVB-voozitter Jan Vercamst vindt de beperking zeer jammer en “een vorm van discriminatie”. Het ACV benadrukt dat de Nationale Arbeidsraad “wel aan de minister suggereerde om voor alle ouders die de vierde maand ouderschapsverlof opnemen een uitkering te voorzien.” “Dit is belangrijk om de extra maand ouderschapsverlof toegankelijk te maken voor alle inkomensgroepen. Het ACV hoopt dat dit bij een volgende begrotingsoefening kan gecorrigeerd worden.”

Het ACV vraagt ook snel bevestiging van de gelijkstellingen voor rechten in de sociale zekerheid en andere sociale rechten van werknemers die de extra maand ouderschapsverlof zonder uitkering opnemen.

2. Ondernemersorganisatie Unizo:

In tegenstelling tot de vakbonden vindt ondernemersorganisatie Unizo de beslissing van de ministerraad om het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden ongehoord.

Unizo vindt het ongehoord dat minister van Werk Monica De Coninck de uitbreiding van drie naar vier maanden betaald ouderschapsverlof zonder meer goedkeurt. Een groot gebrek aan inzicht in de werking en de organisatie van een kmo”, reageert de ondernemersorganisatie ontstemd. “De minister legt opnieuw het advies van de sociale partners naast zich neer.”

Unizo benadrukt niet tegen een vierde maand ouderschapsverlof te zijn, maar vindt dit enkel haalbaar als er evenredig gesnoeid wordt in tijdskrediet. “Beide is echt niet meer werkbaar en zeer kostelijk voor een zelfstandige onderneming en de maatschappij.” Unizo verduidelijkt dat ook de Europese Richtlijn vertrekt van het idee dat de reeds bestaande systemen van de lidstaten in rekening moeten worden gebracht bij de invoering van de vierde maand ouderschapsverlof.

Ook de Nationale Arbeidsraad, waarin werkgevers én vakbonden verenigd zijn, gaf nadrukkelijk het advies de vierde maand te aanvaarden op voorwaarde evenredig te snoeien in tijdskrediet.

De ondernemersorganisatie dringt nu aan op overleg over verstrenging van tijdskrediet. “Nu al kunnen ouders, door allerlei verloven te combineren, tot 5 jaar betaald verlof nemen. Nergens in Europa hebben werknemers zo’n uitgebreide verlofrechten.”

3. Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen:

Verlengd ouderschapsverlof op kosten van de maatschappij is te gek voor woorden. Dat laat het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) weten in een reactie op de beslissing van de ministerraad om het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden.

“De uitbreiding moest van Europa, maar er was geen verplichting om die extra maand ook uit te betalen”, verduidelijkt het NSZ. “Het kan voor ons echt niet zijn dat de werkgevers en de belastingbetaler daar in deze besparingstijden voor moeten opdraaien.” Daarnaast begrijpt de ondernemersorganisatie ook niet waarom het tijdskrediet niet in volume werd verminderd in ruil voor het verlengd ouderschapsverlof.

4. Voka:

Voka is niet opgezet met de beslissing van de ministerraad om het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden. “Onbegrijpelijk genoeg heeft de federale regering tegen het advies van de sociale partners in, geopteerd om deze maand betalend te maken, zonder elders te besparen”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

“Het gaat misschien niet om een gigantisch bedrag, maar symbolisch is het toch veelzeggend dat dit gebeurt in tijden van besparingen en dat men een gezamenlijk advies van de sociale partners negeert.”

Volgens Voka dringt ondertussen een totale hervorming van alle stelsels van arbeidsduurvermindering zich op. “Niet alleen omdat dit voor ondernemingen, en zeker voor de vele kmo’s onder onze leden, heel wat administratieve last en personeelsproblemen met zich meebrengt, maar ook omdat dit al jaren één van de stijgende posten binnen de RVA vormt.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content