'Forse daling regularisaties is logisch: enkel voor uitzonderingen' (Maggie De Block)

10/03/14 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:44

Het aantal regularisaties in 2013 is fors gedaald. 'Logisch', reageert staatsecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), 'Regularisatie dient voor uitzonderingen.'

'Forse daling regularisaties is logisch: enkel voor uitzonderingen' (Maggie De Block)

Maggie De Block © Belga

Niet alleen de asielaanvragen dalen, ook het aantal personen dat verblijfsrecht in België krijgt via regularisatie neemt sterk af. In 2013 werden 1.900 buitenlanders geregulariseerd, dat is ongeveer de helft van het aantal in 2012.

"In 2009 vond een eenmalige regularisatie plaats en de hoge cijfers in de jaren nadien zijn daar een nasleep van", verklaart Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) de cijfers in De Ochtend op Radio 1.

'Geen verrassing'

Een belangrijke reden voor de daling is de verkorting van de asielprocedure. Voorheen konden afgewezen asielzoekers hopen op een regularisatie omdat ze al een tijdje in ons land verbleven doordat de procedure lang aansleepte. Wanneer hun zaak behandeld werd, waren ze vaak al goed geïntegreerd, wat hun kans op regularisatie verhoogde.

"De daling komt voor ons niet als een verassing. Je mag niet vergeten dat regularisatie een uitzondering is. Normaal regel je je verblijf vanop je diplomatieke post", aldus De Block.

Daarnaast heeft ook de medische filter tot een daling geleid. De medische redenen die nieuwkomers inroepen worden veel strenger gecontroleerd, waardoor meer mensen een negatief antwoord krijgen.

Ontradingscampagne

De Block benadrukt eveneens het belang van ontradingscampagnes. "Deze hebben hun vruchten afgeworpen. Daarom blijven we erop inzetten. Onlangs ben ik nog naar Guinee getrokken. Ik doe dat niet voor mijn plezier, maar mensen mogen geen onrealistische verwachtingen krijgen van België", aldus De Block. "Ik voer strijd tegen illegale migratie en mensensmokkelaars."

Delen

Ik voer strijd tegen illegale migratie

Maggie De Block

Toch klinkt er heel wat kritiek onder meer van vluchtelingenorganisaties: "Een humanitaire aanvraag wordt niet langer beoordeeld op grond van inhoud, maar op basis van wat men politiek wil bereiken."

Maar De Block voelt zich niet aangesproken door deze kritiek. "Tegen een negatieve beslissing kan nog steeds in beroep worden gegaan", klinkt het. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners