Formatie: werkgroepen moeten helpen om snel tot akkoorden te komen

16/09/11 om 22:39 - Bijgewerkt om 22:39

De onderhandelaars beginnen aan een vrij weekend. Maandagmiddag wordt er opnieuw gepraat. Heikele thema's zoals de fiscale uitgaven en de hervorming van de Senaat worden vanaf zaterdag in werkgroepen besproken.

Formatie: werkgroepen moeten helpen om snel tot akkoorden te komen

© Belga

De vertegenwoordigers van de acht partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben vrijdagavond een punt gezet achter een bewogen week die een akkoord over BHV opleverde.

Er werd beslist een aantal werkgroepen aan het werk te zetten, al dan niet met politici. De onderhandelaars zien elkaar maandagnamiddag vanaf 14 uur opnieuw.

De vergadering startte vrijdag rond het middaguur met een vrij lange plenaire vergadering over de overdracht van bevoegdheden. Daarna zat formateur Elio Di Rupo afzonderlijk met de Franstalige partijen en nadien met de Vlaamse partijen. De vergaderdag werd afgerond met een korte plenaire vergadering. Naar verluidt werden de delicate punten op het vlak van de overdracht van bevoegdheden, de financieringswet en de fiscale autonomie overlopen. De drie thema's zijn immers met elkaar verweven, aangezien een aanpassing op één vlak invloed kan hebben op een ander.

Werkgroepen

De onderhandelaars beslisten ook een aantal werkgroepen aan het werk te zetten. Vanaf zaterdag start een eerste met specialisten over de fiscale uitgaven en responsabilisering in de gezondheidszorg. Een tweede werkgroep met sherpa's en politici, onder leiding van PS-senator Philippe Moureaux buigt zich vanaf maandag 9.30 uur in de Senaat over de institutionele vereenvoudiging in Brussel. Woensdag werkt een werkgroep van sherpa's het akkoord over het gerechtelijk arrondissement BHV verder uit. De laatste werkgroep, samengesteld uit politici en sherpa's, behandelt de hervorming van de Senaat.

De volgende plenaire vergadering is voorzien op maandag vanaf 14 uur. (Belga/INM)

Onze partners