Formatie: uur van de waarheid nadert voor de groenen

10/10/11 om 21:48 - Bijgewerkt om 21:48

'Met of zonder de groenen?' Dat is de enige vraag die de onderhandelaars nog bezig houdt, nu een akkoord is bereikt over het institutioneel luik van de formatie. De koning heeft intussen gezegd dat hij 'zeer verheugd' is over het resultaat dat formateur Di Rupo en de acht onderhandelende partijen hebben bereikt.

Formatie: uur van de waarheid nadert voor de groenen

© Belga

"De Koning heeft in de late namiddag de Heer Elio Di Rupo, formateur, in audiëntie ontvangen op het Kasteel te Laken. De Heer Di Rupo heeft verslag uitgebracht over het zeer belangrijk akkoord dat werd bereikt inzake het institutioneel luik van de onderhandelingen. De formateur heeft de kwaliteit van het werk verricht door alle onderhandelaars onderstreept. De koning heeft zich daarover ten zeerste verheugd"

Dat is de integrale mededeling van het paleis na de audiëntie van formateur Elio Di Rupo. Di Rupo zal dinsdag het communautaire akkoord toelichten aan de pers. Dan worden ook de teksten vrijgegeven.

Op de Franstalige televisiezenders RTL-TVI en RTBF hielden de Franstalige onderhandelaars maandagavond alvast een minidebat. Opnieuw kwam de kwestie aan bod of de groenen in de nieuwe regering moeten zitten.

Javaux: 'Gebrek aan elegantie bij Open VLD'

Jean-Michel Javaux, covoorzitter van Ecolo, vroeg opnieuw "respect". Hij bespeurde een "gebrek aan elegantie bij Open Vld". Samen met Groen! wil Ecolo deelnemen aan de nieuwe regering, maar Open Vld wordt geciteerd als grootste tegenstander.

De Croo: 'Zes partijen zijn voldoende'

In de studio van Terzake op Canvas herhaalde De Croo maandagavond dat zes partijen voldoende zijn om een regering te vormen, al wou hij Ecolo en Groen! niet expliciet bij naam

noemen. "Ik viseer niet één bepaalde partij", klonk het. Voor de staatshervorming is een twee derdemeerderheid nodig, maar voor de regeringsvorming ligt dat anders, luidde de logica.

ObesitasregeringElke partij in de regering moet even onmisbaar zijn en naar elke regeringspartij moet even goed geluisterd worden, klonk het. De lasten mogen niet significant hoger, dixit De Croo. Zijn partij stapt daarom niet in een "obesitasregering": de hervormingen die Europa vraagt dienen gerealiseerd te worden, en daarvoor is een "slanke regering" nodig.

Laurette Onkelinx: 'Nood aan nationale eenheid'

Ook cdH en PS braken op de Franstalige televisie een lans voor de regeringsdeelname van de groenen. "We hebben nood aan een nationale eenheid met de groenen", zei PS-vicepremier en-onderhandelaarster Laurette Onkelinx.

Joëlle Milquet van cdH wees er dan weer op dat de acht partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen. MR-voorzitter Charles Michel zei dan weer dat het niet het moment is van uitsluiting, het project telt. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners