Formatie: 'Het werk is nog niet af'

08/10/11 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Er is een communautair akkoord maar daarmee is er nog geen regering. Volgende stappen zijn de coalitie, de begrotingsopmaak en de sociaal-economische en budgettaire prioriteiten.

Formatie: 'Het werk is nog niet af'

© Belga

De onderhandelaars van CD&V, Open VLD, SP.A, Groen!, PS, MR, cdH en Ecolo hebben vrijdagnacht de laatste hand gelegd aan wat een zesde staatshervorming moet worden. De Franstalige onderhandelaars - Laurette Onkelinx (PS), Charles Michel (MR), Joëlle Milquet (cdH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) - staken na de nachtelijke vergadering hun tevredenheid niet onder stoelen of banken. Ze hadden het over een historisch akkoord en "de grootste staatshervorming in de Belgische geschiedenis".

Het akkoord wordt dinsdagvoormiddag in de Kamer voorgesteld. Dezelfde dag opent die officieel de deuren. Symbolisch, stelden de onderhandelaars. Zij wezen er ook op dat het belangrijk is dat aangetoond wordt dat er nog beslissingen kunnen worden genomen, vooral op een moment dat de toestand rond Dexia de notering van ons land op internationaal vlak in gevaar kan brengen.

Het werk is echter nog niet af. Eerst dienen de acht partijen het nog eens te raken over de begroting 2012 en het algemene regeringsbeleid. Ze moeten ook nog uitmaken wanneer ze de verschillende onderdelen van de staatshervorming willen uitvoeren en in werking willen laten treden. Ook de concrete cijfers van de financieringswet moeten nog worden ingevuld.

Met of zonder Groen! en Ecolo?

De eerste vraag die zich nu stelt en die moet worden opgelost vooraleer de onderhandelaars zich aan de begroting zetten, is met welke coalitie dient te worden gewerkt: met Groen! en Ecolo of zonder. Formateur Elio Di Rupo gaat daarover bilateraal overleg plegen met de partijen. Hij zal dan ook peilen naar hun sociaal-economische en budgettaire prioriteiten. Dat overleg is echter pas voor volgende week. Ecolo en Groen! zijn alvast kandidaat om mee in de regering te stappen. Ze willen dat wel samen doen en op gelijke voet worden behandeld met de andere partijen.

Nog twee tot drie weken onderhandelen

Hoe dan ook worden de komende onderhandelingen niet makkelijk. De context en de toestand bij Dexia maken de zaken er niet eenvoudiger op. Het afgesloten communautaire akkoord heeft wel al voor wat cement tussen de verschillende partijen gezorgd. Verschillende onderhandelaars houden er rekening mee dat nog twee tot drie weken moet worden onderhandeld. De discussie over de begroting zou ergens in de tweede helft van volgende week van start kunnen gaan. (Belga/INM)

Onze partners