Formatie: Het is wachten op de plenaire vergadering

03/10/11 om 21:46 - Bijgewerkt om 21:46

Normaal zouden alle partijen om 20.00 uur samen rond de tafel gaan zitten. Na negenen is dat nog steeds niet het geval. Het wordt afwachten of er vannacht nog overeenstemming wordt bereikt over het gerechtelijk arrondissement BHV.

Formatie: Het is wachten op de plenaire vergadering

© Belga

De plenaire vergadering tussen formateur Elio Di Rupo en de acht partijen die onderhandelen over een communautair akkoord was maandag omstreeks 21.15 uur nog niet begonnen. Normaliter zouden alle partijen vanaf 20.00 uur samen rond de tafel gaan zitten over het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, maar dat is dus nog niet het geval.

De onderhandelingen over het heikele dossier verliepen de voorbije dagen bijzonder stroef. Nadat zaterdagnamiddag geen witte rook uit de schouw van het voorzitterschap van de Kamer kwam, pikten de onderhandelaars maandagmiddag de draad van de gesprekken weer op.

Pendeldiplomatie

Om 12.00 uur ontving de formateur twee uur lang de Vlaamse partijen (CD&V, Open VLD, SP.A en Groen!). In kringen van de onderhandelaars valt te horen dat hij daar een aangepast voorstel heeft voorgelegd. In de vooravond zat Di Rupo opnieuw met de Vlamingen rond de tafel. Die vergadering zou meer tijd in beslag hebben genomen dan verwacht.

Daardoor is de daaropvolgende vergadering met de Franstalige partijen (PS, MR, cdH en Ecolo) later van start gegaan. Die was rond 21.15 uur nog steeds aan de gang. Het ziet er naar uit dat de onderhandelaars nog een paar uur vergaderen voor de boeg hebben. (Belga/INM)

Onze partners