Formatie: Einde communautaire gesprekken lijkt in zicht

05/10/11 om 20:28 - Bijgewerkt om 20:28

Het ultieme streefdoel van de onderhandelaars voor donderdag is de afwerking van het communautaire luik.

Formatie: Einde communautaire gesprekken lijkt in zicht

© Reuters

De acht regeringsvormende partijen en formateur Elio Di Rupo hebben woensdag rond 18.30 uur de gesprekken over politieke vernieuwing afgebroken. Ze zetten de discussie donderdag om 10.00 uur voort. De onderhandelaars nemen zich voor om heel het communautaire luik af te ronden. Na een lange onderhandelingsdag en een akkoord over het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zaten de acht partijen woensdag een stuk minder lang aan tafel. Ze hadden het uiteindelijk alleen over het luik politieke vernieuwing uit de formateursnota. Over de laatste, kleinere bevoegdheden die moeten worden overgedragen naar de deelstaten, werd niet gediscussieerd.

Deontologische commissie

Sommige bronnen stellen dat de gesprekken over politieke vernieuwing moeizaam verlopen, anderen maken gewag over een consensus die er zou bestaan over verschillende dossiers, ook al zijn nog geen definitieve knopen doorgehakt.

Zo zou er een deontologische commissie komen die zich moet uitspreken over belangenconflicten in hoofde van politici. Er zou tevens een verbod worden ingevoerd om voor twee parlementen te kandideren. Politici moeten gaan zetelen in het parlement waar ze het laatst verkozen worden. Tot slot zouden de acht partijen ook de uittredingsvergoedingen en de exuberante vergoedingen voor bepaalde mandaten willen aanpakken.

Samenvallen verkiezingen is heikel discussiepunt

Moeilijkste dossier is het laten samenvallen van verkiezingen. De acht partijen maakten hun standpunt terzake duidelijk, maar van eensgezindheid erover is helemaal geen sprake.

De onderhandelaars steken donderdag om 10.00 uur de koppen opnieuw bij elkaar. Formateur Di Rupo trekt om 11.30 uur naar het paleis om er tussentijds verslag uit te brengen over de lopende onderhandelingen. Bedoeling is dat de onderhandelaars ondertussen de tweede lezing van het communautaire luik aanvatten. Ze nemen zich overigens ook voor om heel dat luik tegen de avond af te ronden. Of dat realistisch is, is niet zeker. (Belga/INM)

Onze partners