Formatie: communautaire werk nog voor Gennez, daarna is het aan Tobback

16/09/11 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:52

Bruno Tobback die de voorzittersfakkel van de sp.a zondag van Gennez overneemt, wil graag dat Gennez het communautaire luik afwerkt. Daarna schuift hij aan de onderhandelingstafel aan.

Formatie: communautaire werk nog voor Gennez, daarna is het aan Tobback

© Belga

Bruno Tobback, die Caroline Gennez zondag opvolgt als sp.a-voorzitter, heeft Gennez gevraagd om de communautaire onderhandelingen af te ronden omwille van de specifieke dynamiek. De nieuwe voorzitter ziet een bruuske overgang niet zitten, zo liet hij vrijdag verstaan.

Momenteel vergaderen de acht partijen nog over de financieringswet en de bevoegdheidsoverdrachten. Maandagnamiddag zal Gennez dus aan de onderhandelingen deelnemen, ook omdat Bruno Tobback nog in Nieuwpoort weerhouden is op de fractiedagen van de partij.

Bruno Tobback zal pas na het communautaire luik aan de onderhandelingen deelnemen. Hoe de overdracht concreet zal gebeuren, dient nog te worden afgesproken, aldus de toekomstige voorzitter.

Verschuivingen aan onderhandelingstafel

Tobback is niet de eerste nieuwe partijvoorzitter sinds de start van de onderhandelingen voor een staatshervorming en de vorming van een nieuwe regering in juni 2010. Charles Michel werd op 28 januari voorzitter van de MR en verving Didier Reynders meteen aan de onderhandelingstafel. Sinds 1 september is Benoît Lutgen Joëlle Milquet opgevolgd aan het hoofd van het cdH, maar Milquet blijft de onderhandelingen voeren voor haar partij.

Ook voor de PS worden de onderhandelingen niet door de partijvoorzitter gevoerd. Elio Di Rupo is immers formateur. De stem van de Franstalige socialisten wordt vertolkt door vicepremier Laurette Onkelinx. Dat maakt dat drie van de acht onderhandelaars momenteel geen partijvoorzitter zijn. (Belga/INM)

Onze partners