Formatie: Arco grootste obstakel richting finish

© Belga

De partijen die onderhandelen over een federale regering, vergaderen vandaag over de pensioenen. De begroting staat later deze week op de agenda. Daar blijft vooral Arco een zware dobber.

N-VA, CD&V, MR en Open VLD hebben het afgelopen weekend op een geheime locatie gewerkt aan een aantal maatregelen om de werkgelegenheid te verbeteren, en de loonkosthandicap aan te pakken. Er werd onder meer gepraat over een ‘slimme indexsprong’, die de laagste inkomens ontziet.

Vandaag staat het pensioendossier op de agenda. De partijen zoeken manieren om mensen langer aan het werk te houden.

Pensioenleeftijd

De huidige pensioenleeftijd van 65 jaar blijft behouden, maar de voorwaarden om op vervroegd pensioen te gaan, worden strenger. De regering Di Rupo besliste dat iemand na een loopbaan van 40 jaar al op zijn 62 met vervroegd pensoen kan. De onderhandelaars van de ‘Zweede coalitie’ willen dat optrekken naar een loopbaan van 42 jaar.

Ook de regeling voor brugpensioen wordt aangescherpt. De bedoeling is dat werknemers na een collectief ontslag pas op 60 jaar met brugpensioen kunnen. De regering Di Rupo had die leeftijd eerder al opgetrokken van 53 naar 55 jaar.

Voor beide voorstellen is nog niet duidelijk hoe lang de overgangsperiode zal zijn om de maatregelen door te voeren.

Begroting

De begroting, moeilijkste klus voor de onderhandelaars, wordt later deze week aangepakt. Ondertussen zou er wel een akkoord zijn dat een begrotingsevenwicht pas voor 2018 is, waardoor de onderhandelende partijen ‘maar’ 11 miljard in plaats van 17,3 miljard moeten vinden. Toch wordt er ook in dat scenario een veiligheidsmarge ingebouwd waardoor ons land een Europese boete kan vermijden.

Tikkende tijdbom

De grootste moeilijkheid voor de begroting is het Arco-dossier. ‘N-VA wil CD&V hier een prijs voor laten betalen’, zegt Johnny Vansevenant in De Ochtend. De christendemocraten hebben zich altijd sterk gemaakt dat deze regering een oplossing moet vinden voor de 800.000 coöperanten. N-VA op zijn beurt vindt dat ook Beweging.net, het vroeger ACW, moet meebetalen. Hoe dan ook is een oplossing meer dan wenselijk, omdat er nog gerechtelijke procedures lopen. Vinden ze die niet, dan dreigt Arco ‘een tikkende tijdbom’ onder deze regering te worden, aldus Vansevenant.

Ministerposten

Pas wanneer de begroting rond is, kan er ook gepraat worden over mogelijke ministerposten. Naar alle waarschijnlijkheid is dat eind deze week.

Als huidig coformateur Charles Michel (MR) premier wordt, is het vooral uitkijken wat er gebeurt met de andere coformateur Kris Peeters (CD&V), en het ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Als Michel premier wordt, zou Reynder voorzitter van de MR willen worden, maar gevreesd wordt dat hij dan de regering stokken in de wielen kan steken. Bovendien zien binnen de partij veel mensen in hem een ideale vicepremier, veel meer dan in de minder ervaren Olivier Chastel.

Elegante oplossing

De verdeling belooft nog interessant te worden. Er wordt uitgegaan van zeven ministers per taalgroep, aangevuld met drie of vier staatssecretarissen. Aan Vlaamse kant betekent dat drie minsters voor N-VA, en twee voor CD&V en Open VLD.

Bij CD&V moet sowieso een oplossing gevonden worden voor Kris Peeters, Koen Geens, en Pieter De Crem. Het kamervoorzitterschap is in zo’n geval een elegante oplossing, maar ook Open VLD en N-VA hebben met respectievelijk Patrick De Wael en Siegfried Bracke een kandidaat voor die post. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content