Formatie Antwerpen: De Wever op zoek naar akkoord over mobiliteit

23/11/12 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:31

In Antwerpen gaan de onderhandelingsgesprekken over een bestuursakkoord verder. Op tafel ligt momenteel het mobiliteitsdossier.

In Antwerpen snijdt formateur Bart De Wever (N-VA) met het mobiliteitsdossier een van de meest gevoelige thema's van de formatiegesprekken aan. De Wever hoopt naar eigen zeggen nog steeds te kunnen landen "ergens tussen de Sint en Kerstmis".

Over mobiliteit worden volgens N-VA ook zaterdag zeker nog de hele dag gesprekken gevoerd. De partij was naar de kiezer getrokken met de boodschap dat er meer doorstroming voor het autoverkeer en meer parkeergelegenheden moeten komen in Antwerpen. Ook in de formateursnota van De Wever, op basis van dewelke nu verder wordt onderhandeld, wordt gewag gemaakt van het herzien van alle wijkcirculatieplannen in de stad "aan de hand van hun effect op de doorstroming".

Voor N-VA moet er in Antwerpen een einde komen aan het doelbewust doorsnijden, knippen of versmallen van wegen met een doorstromingsfunctie in de stad. Ook Open VLD kant zich tegen "het radicaal doorknippen van straten". CD&V, die nu in tegenstelling tot voormalig kartelpartner SP.A mee aan de onderhandelingstafel zit, pleitte in haar programma dan weer voor een autoluwe binnenstad en het behoud van het STOP-principe, waarbij - in die volgorde - voetgangers, fietsers en openbaar vervoer voorrang krijgen op de auto (privé-vervoer).

Of en hoe die standpunten te verzoenen vallen, zal de komende dagen en weken moeten blijken. (Belga/INM)

Onze partners