'Formateursnota schiet op aantal punten tekort' (Rudi Thomaes)

04/07/11 om 21:33 - Bijgewerkt om 21:33

Voor afgevaardigd bestuurder Rudi Thomaes van het VBO kan de nota Di Rupo als onderhandelingsbasis dienen. Voor de bedrijven ziet hij wel een aantal minpunten in de nota.

'Formateursnota schiet op aantal punten tekort' (Rudi Thomaes)

© Belga

De nota van formateur Elio Di Rupo "verdient het om als basis te dienen" voor verdere onderhandelingen, maar op een aantal punten schiet de nota tekort. Dat zegt afgevaardigd bestuurder Rudi Thomaes van het VBO maandagavond in het Canvas-programma Terzake. Het VBO vindt met name dat Di Rupo te weinig voorstelt aan de uitgavenzijde en dat hij geen voorstellen doet rond de hervorming van het indexsysteem.

Verdienstelijk

Thomaes vindt de nota een verdienstelijk document. "De nota overstijgt deels het programma van de Parti Socialiste en hij is niet te nemen of te laten," luidt het. De VBO-voorman ziet echter ook een aantal minpunten voor de bedrijven. Zo is er budgettair meer gewerkt aan de inkomsten- dan aan de uitgavenzijde en zijn er geen stappen naar een hervorming van het indexsysteem opgenomen, twee aanbevelingen die Europa recent formuleerde. Dat Di Rupo de roerende voorheffing op dividenden niet verlaagt, vindt Thomaes "een gemiste kans". Hij vindt het ook jammer dat gesleuteld wordt aan de notionele interestaftrek. De recente handelsmissie naar de VS leerde hem dat die aftrek belangrijk is voor de zetel van grote ondernemingen in ons land. Thomaes roept iedereen op om nu "sereen een volledige analyse te maken" en dan naar een "constructief debat" te gaan. (Belga/INM)

Onze partners