Fordwerknemers krijgen info over vertrekpremie. 'Daarna is het ieder voor zich'

08/03/13 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

In de fabrieken van Ford in Genk krijgen de werknemers nu te horen hoe groot hun individuele vertrekpremie is. 'We geven geen advies over hoe ze moeten stemmen,' zegt vakbondsvrouw Meryame Kitir. 'We gaan de mensen informeren en dan is het ieder voor zich.'

Fordwerknemers krijgen info over vertrekpremie. 'Daarna is het ieder voor zich'

© Belga

De werknemers van Ford Genk krijgen vanochtend te horen welke vertrekpremie ze krijgen. Ze worden in de fabriek ontvangen in groepjes van vijftig. Er wordt voor iedereen persoonlijk een berekening gemaakt.

Wat nu aan de werknemers wordt voorgelegd, is het resultaat van een akkoord dat is bereikt tussen directie en vakbonden. Vandaag moet blijken of de bonden goed onderhandeld hebben. Het zijn de vakbondsvertegenwoordigers zelf die de mensen inlichten.

Vertrekpremie

Over de vertrekpremie is nog geen officiële informatie beschikbaar. De vakbonden willen eerst het personeel zelf informeren. Naar verluidt gaat het om bedragen die schommelen rond de 2.000 euro per dienstjaar.

Dat is in ieder geval veel meer dan het oorspronkelijke bedrag van 700 euro dat door de bonden werd weggelachen, maar het is nog altijd veel minder dan wat de werknemers van Opel en Volkswagen kregen bij de sluiting van die fabrieken.

De werknemers van Ford krijgen een stembrief mee. Ze hebben tijd tot woensdag om te stemmen over het voorstel. De stemmen moeten volgende vrijdag geteld zijn.

Volgens Ford is het voorstel dat nu op tafel ligt, te nemen of te laten. Er word niet meer onderhandeld over de bedragen. Als het voorstel wordt weggestemd, wordt de fabriek onmiddellijk gesloten, dan wordt er niet meer gewerkt tot de geplande sluiting in 2014, zo heeft Ford laten weten.

Verdedigbaar

Ford-werkneemster, vakbondsvrouw en SP.A-Kamerlid Meryame Kitir denkt dat "het maximale" uit de onderhandelingen is gehaald voor de werknemers van Ford Genk. Het sociaal plan is in haar

ogen "verdedigbaar", zei ze op de VRT-radio.

Kitir kreeg haar persoonlijke voorwaarden nog niet onder ogen, maar vindt het sociaal plan wel verdedigbaar. Ze is echter niet van plan het ook zo te verkopen bij haar collega's. "We gaan niet voor of

tegen pleiten. We gaan de mensen informeren en dan is het ieder voor zich", klonk het nog. (EE)

Onze partners