Ford Genk: Spanning stijgt bij werknemers

02/02/13 om 00:19 - Bijgewerkt om 00:19

De werknemers van Ford Genk zitten met de zenuwen. Komende week wordt meer duidelijk over hun lot, maar de vakbonden noch de directie willen iets kwijt over de onderhandelingen.

Ford Genk: Spanning stijgt bij werknemers

© Belga

Ook vrijdag wilden de vakbonden en directie van Ford Genk niks vertellen. Maandag wordt op een grote personeelsbijeenkomst voor zowel de ochtend- als middagploeg een stand van zaken geformuleerd worden. Intussen loopt de spanning bij de werknemers op, onder meer door een gebrek aan informatie.

Lippen op elkaar

De twaalf vakbondsmensen die dezer dagen met de Ford-directie praten over de voorwaarden van een sociaal plan, willen niet in hun kaarten laten kijken. Ford zelf lost evenmin details over de vorderingen van de gesprekken.

De werknemers wachten nu al precies 100 dagen na de aankondiging van de sluiting op meer informatie over hun toekomst. Een aantal bijkomende elementen hebben daarbij de afgelopen dagen de gemoederen nog verder verhit.

Onmiddellijke sluiting

Zo zei een anonieme vakbondsman in de pers dat het hem niet zou verbazen als Ford met onmiddellijke ingang de deuren zou sluiten omdat ze de stakingen beu zijn. Er was ook het nieuws dat duizenden werknemers in de VS een premie van 8300 dollar hebben gekregen omdat het bedrijf, vooral dankzij de verkoop in de VS, een winst van 4,2 miljard euro boekte in 2012.

Alsof dat nog niet volstond, doken er persartikels op waarin wordt getoond hoe Ford momenteel met man en macht investeert in de fabriek in Valencia, om daar de Genkse modellen te gaan bouwen. Hierdoor neemt de druk op de onderhandelaars toe om met een uitstekend plan op de proppen te komen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners