Ford Genk: Arbeiders keuren sociaal plan goed

15/03/13 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

De arbeiders van Ford Genk hebben het voorgestelde sociaal plan goedgekeurd met 71,7 procent. Ook bij de toeleveranciers kreeg het sociaal plan de zegen.

Ford Genk: Arbeiders keuren sociaal plan goed

© Belga

De arbeiders van de Ford-fabriek in Genk, die eind 2014 wordt opgedoekt, konden hun zegje doen over het voorgestelde sociaal plan. Zowel bij Ford als bij de Genkse toeleveranciers konden de medewerkers naar de stembus trekken om hun fiat te geven over het sociaal plan, en dat gebeurde zowel bij Ford als bij de toeleveringsbedrijven met een ruime meerderheid. De arbeiders bij de toeleveranciers krijgen hetzelfde sociaal plan als bij Ford Genk.

Voor de meeste medewerkers van de Ford-fabriek komt de ontslagpremie overeen met 2,5 jaar loon. De arbeiders die in 2010 2,5 procent loon inleverden, om het investeringsakkoord naar België te halen, waardoor de fabriek langer zou kunnen openblijven, krijgen die inlevering met terugwerkende kracht terugbetaald.

De spanningen bij de werknemers van de fabriek en de toeleveranciers liepen al geruime tijd op. Men vreest voor hevige reacties bij de neen-stemmers. De politie is dan ook in grote getale aanwezig. (EA)

Lees meer over:

Onze partners