Ford: Arbeiders en vakbonden gewonnen voor herstart Genkse fabriek

31/10/12 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

De meerderheid van de Ford-arbeiders is ervoor gewonnen om zoals voorzien op 13 november terug aan de slag te gaan en auto's te bouwen. Ook de vakbonden zijn die werkhervatting genegen.

Ford: Arbeiders en vakbonden gewonnen voor herstart Genkse fabriek

© Belga

De meerderheid van de Ford-arbeiders is ervoor gewonnen om zoals voorzien op 13 november de productie te hervatten. Deze maand moet er nog 8 dagen worden gewerkt, de rest wordt opgevuld met economische werkloosheid. Niet iedereen aan de poort was meteen bereid om de 8 resterende dagen nog te presteren. Ze wilden liever staken, maar dat zou financieel een gevoelige aderlating betekenen, zo vlak voor Sinterklaas en de eindejaarsfeesten. Vandaar dat een meerderheid toch de intentie heeft om vanaf 13 november opnieuw voertuigen te bouwen.

Die wagens zouden dan ook als extra pasmunt in de onderhandelingen, die op dezelfde datum starten, kunnen gebruikt worden. "Vanaf volgende maandag zullen een aantal externe firma's en eigen onderhoudspersoneel tot de fabriek worden toegelaten om de nodige voorbereidingen te treffen", zegt Ronny Banken, hoofdafgevaardigde van de socialistische bediendebond BBTK bij Ford Genk.

Werkhervatting
"De week nadien zullen we zien hoeveel mensen bereid zijn om het werk te hervatten. We denken dat dit de beste optie is, want we willen de werknemers niet nog eens extra treffen door hen ook nog loon te laten inleveren." Voorwaarde is wel dat ook het personeel van de toeleveranciers meedoet aan de werkhervatting. "We zijn nu eenmaal afhankelijk van hun beslissing, anders kunnen wij ondanks de goede intenties niet verder", besluit Banken.

Solidariteitsmars
De komende dagen kunnen de vakbondsmensen die al heel lang aan de bedrijfspoorten hebben postgevat, een beetje rust nemen. Maar er is wel een permanentie om te beletten dat er afgewerkte voertuigen of onderdelen de fabriek kunnen verlaten.

Vanaf maandag 5 november worden dan externe firma's en onderhoudsmensen in de fabriek toegelaten om de herstart mogelijk te maken. Ze hebben een week nodig om alles operationeel te krijgen.

Op 7 en 8 november vindt in Duitsland de Europese ondernemingsraad van Ford plaats. Op 7 november zullen de vakbonden vooral onderling informatie uitwisselen, terwijl een dag later de directie meer toelichting over de herstructurering in Europa zal geven. Vervolgens wordt alles in gereedheid gebracht voor de grote solidariteitsmars die op 11 november vertrekt in Genk-centrum. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners