Fonck ontkent dat wijzigingen afschakelplan communautair geïnspireerd zijn: ‘Toevallig in Wallonië’

Catherine Fonck © Belga Image

Staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck (CDH) ontkent dat de aanpassingen aan het afschakelplan, die Franstalig België wat meer ontzien, communautair geïnspireerd zijn.

‘Ik zou voor elke zone dezelfde beslissing genomen hebben’, zo reageerde Catherine Fonck in de Kamer op kritiek van onder meer N-VA.

Ze verduidelijkte dat ze het document van Elia pas daags voor de presentatie van het plan had ontvangen, omstreeks 22 uur. Ze stelde nog een reeks vragen, maar kreeg niet op alles een antwoord en vroeg toen een rapport. Maar destijds had Elia wel verzekerd dat aanpassingen aan het plan niet mogelijk waren. ‘Ik had voorzichtiger moeten zijn’, erkende Fonck nu.

Gesplitst

Fonck besliste vorige week wijzigingen te laten doorvoeren in het afschakelplan, omdat Wallonië in elke fase van het plan zwaarder getroffen zou worden. Beide ‘zuidelijke zones’ werden in twee gesplitst, waardoor elk van de betrokken Waalse gemeenten nu potentieel minder vaak zonder stroom zal komen te staan in vergelijking met de getroffen Vlaamse zones.

Een en ander kwam Fonck op kritiek van onder andere N-VA te staan. ‘U zet een Vlaming dubbel zo vaak in het donker als een Waal’, hekelde N-VA’er Koenraad Degroote. ‘Elia baseert zich op technische criteria, niet op de institutionele kaart van België. Ik vind het niet passend dat u zo politiek geïntervenieerd hebt in het werk van de netbeheerder.’

Ook SP.A-fractieleider Karin Temmerman vindt het verwijt van Degroote ‘ongepast’. ‘Ik zou als Gentenaar ook kunnen zeggen dat ik twee keer zo veel in het donker wordt gezet dan een Antwerpenaar. Maar dat doe ik niet. Als er een calamiteit is, moeten we net solidair zijn.’

Gent lijkt me op onredelijke wijze getroffen

Vincent Van Quickenborne

Gent

Meteen dook een tweede knelpunt in het plan op: Gent. Temmerman drong aan op duidelijkheid over de gehanteerde criteria, omdat onder meer het hele Gentse havengebied getroffen wordt.

Ook Open VLD’er Vincent Van Quickenborne stelde zich vragen bij de impact van het plan op Gent. ‘De stad lijkt me op onredelijke wijze getroffen’, aldus de Kortrijkse burgemeester. Tegen de winter van 2015-2016 kan het plan best aangepast worden, vindt Van Quickenborne, die daarnaast ook aandringt op een nationale sensibiliseringscampagne.

Verantwoordelijkheid

En ook de provinciegouverneurs zitten blijkbaar nog met heel wat vragen. In naam van alle gouverneurs somden Cathy Berx (Antwerpen) en Michel Foret (Luik) een hele waslijst van zaken op die nog moeten worden uitgeklaard. Over de communicatie, maar bijvoorbeeld ook over uniforme regels op vlak van volksgezondheid (wat met voedsel dat enkele uren in een koelkast zonder stroom zat?) en mobiliteit (welke treinen blijven rijden door welke zones?).

Tot slot kwam ook het vraagstuk over de verantwoordelijkheid bij schade aan bod. Een specifieke wettelijke regeling bestaat niet, aldus Fonck. Ze wees er wel op dat klanten een contract afsloten met hun leverancier en dat het burgerlijk wetboek van toepassing kan zijn. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content