FMDO wint Vlaamse cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk

20/11/14 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:57

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2013-2014 uitgereikt aan FMDO (federatie van Marokkaanse en Mondiale democratische organisaties).

FMDO wint Vlaamse cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk

FMDO © Mirjam Devriendt

De jury prijst FMDO voor de kwaliteitsvolle ondersteuning van de vele vrijwilligers, bestuursleden en de trouwe achterban, en de visie rond empowerment, gemeenschapsvorming en educatie. De uitreiking vond plaats aan het einde van de Trefdag Socius in Mechelen, de studiedag van het sociaal-cultureel volwassenenwerk, rond het thema 'Solidariteit?!'.

FMDO (federatie van Marokkaanse en Mondiale democratische organisaties) ontstond in 1995 als Federatie van Marokkaanse Democratische Organisaties, een koepel van zelforganisaties van mensen met een Marokkaanse achtergrond in het Brusselse. Bijna twintig jaar later is FMDO geëvolueerd naar een mondiale organisatie, met meer dan 130 ledenorganisaties in Vlaanderen en Brussel. "FMDO zet met een kleine kern van jonge, gedreven medewerkers een professionele en kwaliteitsvolle werking op. De federatie slaagt er met brio in om een groot bereik te creëren en écht het verschil te maken. FMDO weet wat er leeft binnen de vereniging en probeert op een creatieve en kwalitatieve manier mensen te begeleiden, vormen en ondersteunen", stelt het kabinet-Gatz in een mededeling.

FMDO heeft twee projecten opgezet: het project 'Twee (t)huizen, één gids' leidt interculturele stadsgidsen in Antwerpen en Oostende op, die hun eigen kijk geven op het leven in de stad, gekruid met ervaringen vanuit hun land van herkomst; via het project 'Moeders Zonder Grenzen' geven vrouwen als 'onderwijsambassadeur' informatie omtrent onderwijs in de eigen moedertaal door aan (vooral) nieuwkomers en hun eigen netwerk. "Met aanstekelijk enthousiasme en grote gedrevenheid zorgen de bezielers en vrijwilligers van FMDO voor een sterke participatie en betrokkenheid van etnisch-culturele minderheden. Ze brengen daarbij respect op voor elkaars eigenheid en identiteit", stelt Sven Gatz. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners