Flexibiliteitsplannen bpost goedgekeurd in paritair comité

29/10/15 om 13:50 - Bijgewerkt om 14:40

De plannen van bpost om de flexibiliteit en de competitiviteit in de concurrentiële pakjesmarkt op te drijven, zijn donderdag door directie en bonden goedgekeurd in het paritair comité.

Flexibiliteitsplannen bpost goedgekeurd in paritair comité

De voorbije dagen werd er gestaakt door de christelijke vakbond ACV-Transcom © BELGA

Drie vertegenwoordigers van de christelijke vakbond, vier van de socialistische en twee van de liberale bond zaten deze ochtend samen met negen leden van de directie van bpost. Het voornaamste onderdeel van de flexibiliteitsplannen is het zaterdagwerk in de gewone werkweek in te lassen, dus zonder extra toeslag op het loon. Daarvoor werd de voorbije dagen gestaakt door de christelijke vakbond ACV-Transcom.

Volgens de andere vakbonden (ACOD en VSOA) kwam de directie nog tegemoet aan een aantal eisen. Zo is er sprake van een vorm van jobzekerheid en bepaalde financiële compensaties. "Een tweede Sabena werd vermeden", aldus beide bonden. Vijftien van de achttien aanwezigen stemden voor de nieuwe flexibiliteitsplannen.

Horrorscenario

"Dit dossier is een jaar geleden begonnen als een horrorscenario, maar het is dankzij ons geëvolueerd in het voordeel van het personeel", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische ACOD. "De directie heeft alle bijkomende eisen ingewilligd." Zo benadrukt Nyns dat alles op vrijwillige basis gebeurt en met compensaties. "Werknemers kunnen niet gedwongen worden om op zaterdag te werken." Wie zich opgeeft, krijgt extra ecocheques in ruil. Werknemers kunnen er ook voor kiezen om op zaterdag een zesde dag te werken, in ruil voor 50 procent extra loon.

Vakbondsmilitanten

Volgens de politie stonden ruim honderd vakbondsmilitanten al van 9 uur 's morgens op het Muntplein in afwachting van het einde van de meeting. "De manier waarop bpost, een beursgenoteerd bedrijf, zijn personeel behandelt, is niet te beschrijven. Als het plan wordt goedgekeurd, verliest men het personeel. Bpost is een multinational geworden en heeft niets meer te zien met een overheidsbedrijf", verklaarde André Blaise van de vakbond CSC Transcom. (Belga/MVM)

Onze partners