Fitch verlaagt Belgische rating

27/01/12 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:33

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van België verlaagd van AA+ naar AA.

Fitch verlaagt Belgische rating

© Reuters

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietrating van ons land met een niveau verlaagd van AA+ naar AA en zet de vooruitzichten op negatief. Fitch verwijst onder meer naar de nationalisering van Dexia Bank België, die de schuldenberg aandikte, en de staatsgarantie voor het beursgenoteerde Dexia.

Half december had de kredietbeoordelaar de Belgische rating al op "rating watch negative" gezet, net als die van vijf andere eurolanden. Ook Spanje, Italië, Slovenië en Cyprus zagen hun rating verlaagd, Ierland bleef buiten schot. In de laatste maanden van 2011 leidden hernieuwde financiële spanningen in de eurozone en de politieke onzekerheid tot een tijdelijke piek in de Belgische financieringskosten. "Hoewel de rente sindsdien normaliseerde, blijft de volatiliteit in de context van de eurocrisis hoog", aldus Fitch.

Schouderklopje

Ons land krijgt wel een schouderklopje voor de regeringsvorming. Fitch verwacht dat de regering de doelstelling van een begrotingstekort van 2,8 procent dit jaar zal halen, met bestaande maatregelen. De negatieve outlook heeft in de eerste plaats te maken met de risico's verbonden aan de crisis in de eurozone. Niet voldoen aan fiscale doelstellingen of een aanzienlijke toename van staatssteun aan de banken kan echter alsnog leiden tot een nieuwe ratingverlaging, waarschuwt Fitch.

Fitch is niet de eerste kredietbeoordelaar die in de rating van ons land knipt. Standard & Poor's en Moody's verlaagden eind vorig jaar al de Belgische rating.

Van Quickenborne: "Nog meer hervormingen nodig"

Voor federaal vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bewijst de Belgische ratingverlaging door Fitch "vooral dat er nog meer hervormingen nodig zijn". "We moeten het pad van budgettaire orthodoxie behouden", zei hij in het

VRT-magazine Terzake. "En dit bewijst vooral dat er nog meer hervormingen nodig zijn, niet alleen in Europa maar ook in België", aldus Van Quickenborne. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners