Fiscus wordt strenger voor restaurantbonnetjes zelfstandigen

25/07/12 om 05:43 - Bijgewerkt om 05:43

De belastingdiensten gaan strenger toezien op het restaurantbezoek van zelfstandigen en ondernemers. Monsterboetes dreigen, vrezen die.

Fiscus wordt strenger voor restaurantbonnetjes zelfstandigen

© Reuters

De waarschuwing staat in een omzendbrief van de overheidsdienst Financiën, schrijft De Morgen. Belastingexperts vrezen voor willekeur en een hoop monsterboetes.

De overheidsdienst Financiën stelt dat restaurantkosten die voor beroepsredenen worden gemaakt, niet zomaar worden aanvaard. Kosten die een "overdreven karakter" hebben of "onredelijk" zijn, komen niet in aanmerking voor aftrek.

Stok achter de deur

Met de omstreden monsterboetes van 309 procent, die de overheid in stelling bracht om belastingontduiking harder aan te pakken, heeft de fiscus een belangrijke stok achter de deur om in te grijpen.

Eerder beloofde minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) een versoepeling van die monsterbelasting. Zo zal er een onderscheid gemaakt worden tussen kwaad opzet en goede trouw.

Maar belastingexperts voorspellen dat de monsterboetes onverkort van kracht blijven. Ze vrezen ook de willekeur vanwege de fiscus bij de toepassing.

Goodwill van de controleur

"De omzendbrief geeft ambtenaren vrij spel. Voortaan hangt de belastingplichtige af van de goodwill van zijn controleur. En als hij niet akkoord gaat, krijgt hij een boete van 309 procent", zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit aan de Vrije Universiteit Brussel.

"De omzendbrief schept meer rechtszekerheid. Alles wordt minder flou", weerlegt Francis Adyns, woordvoerder van Financiën. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners