Fiscus sleept drie grootste betaaloperatoren voor de rechter

© ImageGlobe

De Bijzondere Belastinginspectie heeft rechtszaken aangespannen tegen de Worldline, Alpha Card en Ingenico, de drie grootste betaaloperatoren van het land, omdat ze geen inzage willen geven in betalingen met buitenlandse bankkaarten in ons land. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De zaken worden vrijdag ingeleid voor de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, bevestigt persrechter Roland Cassiers.

In september vorig jaar raakte al bekend dat de BBI de gegevens bij Worldline zou opvragen in het kader van de strijd tegen fiscale fraude. Maar de gesprekken met de betaaloperator, die bijna 2 miljard elektronische betalingen per jaar verwerkt, leidden niet tot een akkoord.

De fiscus nu eist een dwangsom van 10.000 euro per dag zolang Worldline, Alpha Card (van American Express en BNP Paribas Fortis) en Ingenico (voor online- en mobiele betalingen via Bancontact/MisterCash, Belfius, ING en KBC) hem geen inzage geven in de betalingen met buitenlandse betaalkaarten in ons land. De BBI wil zo achterhalen wie in ons land betaalt met zwart geld vanop rekeningen uit belastingparadijzen zoals Luxemburg, Zwitserland of Monaco.

De operatoren vinden echter dat banken en andere financiële instellingen verdachte transacties moeten aangeven en beschouwen zichzelf enkel als tussenpersonen, aldus De Tijd.

Partner Content