Fiscus onderzoekt Luxemburgse paraplu voor rijke Belgen

20/07/12 om 05:49 - Bijgewerkt om 05:49

De Belgische fiscus is op een achterpoortje gestoten waardoor mensen via een Luxemburgs beleggingsfonds aan de Europese bronheffing kunnen ontsnappen.

Fiscus onderzoekt Luxemburgse paraplu voor rijke Belgen

© Reuters

De Bijzondere Belastinginspectie heeft ontdekt dat rijke Belgen belastingen hebben ontdoken dankzij Luxemburgse beleggingsfondsen bij BNP Paribas en andere financiële instellingen. Dat schrijft De Tijd.

Fraudemechanisme

De zaak kwam in november 2010 al aan het licht in de Franse pers, maar over Belgische betrokkenen raakte nog niets bekend. Nochtans lopen al onderzoeken van voor de controverse losbrak in de Franse pers, luidt het nu bij Financiën.

"We onderzoeken dit fraudemechanisme en de Belgische gebruikers niet bij één, maar bij verschillende financiële instellingen die hun klanten dezelfde constructie hebben aangeboden", bevestigde woordvoerder Francis Adyns aan de krant.

Zwart spaargeld

Concreet maakt het Luxemburgse beleggingsfonds Luxumbrella gebruik van een handig gaatje in de Europese spaarrichtlijn. Die richtlijn moet zwart spaargeld bemoeilijken.

Ze dwingt lidstaten namen door te spelen van buitenlanders die bij hen een bankrekening hebben, of toch minstens een stevige bronheffing van 35 procent aan te rekenen en door te storten.

Maar beveks zoals Luxumbrella kunnen nog zonder "Europees paspoort" verkocht worden, waardoor ze aan die regels ontsnappen. (Belga/TV)

Onze partners