'Fiscus krijgt teveel macht' (Gwendolyn Rutten)

26/01/12 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

'Het is niet de bedoeling dat de fiscus met een bazooka alles aan stukken schiet.' Open-VLD-volksvertegenwoordiger Gwendolyn Rutten vindt dat belastingcontroleurs te veel macht krijgen.

Kamerlid Gwendolyn Rutten (Open Vld) meent dat de fiscus te veel macht krijgt bij de beslissing van de regering om de antimisbruikbepaling aan te passen. "Het is niet de bedoeling dat de fiscus met een bazooka alles aan stukken schiet", zegt Rutten

in De Tijd.

Belastingontwijking

De aanpassing van de bepaling maakt deel uit van de programmawet. Doel is fiscale constructies aan te pakken die vooral zijn uitgedokterd om belastingen te ontwijken. Opvallend is dat de belastingplichtige de fiscus van het tegendeel moet overtuigen. Zoniet kan de administratie beslissen de ontweken belasting toch te laten betalen.

Willekeur

Rutten, die deel uitmaakt van de meerderheid, meent dat het aan het parlement is om te bepalen welke belastingen worden geheven. "Ik vind niet dat we die bevoegdheid moeten laten afnemen", luidt het. De liberale politica hoopt dat de fiscus richtlijnen zal krijgen, zodat willekeur kan worden vermeden. "Op die manier kunnen we oordelen of het om de aanpak van misbruik gaat of om pesterijen." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners