Fiscus dient recordklacht in en wil 61.000 amnestiedossiers onderzoeken

26/10/16 om 07:02 - Bijgewerkt om 09:42

De Bijzondere Belastinginspectie heeft vorige week de grootste fraudeklacht in de Belgische geschiedenis ingediend bij alle parketten en bij het federaal parket. De klacht is zo omvangrijk dat de gerechtelijke arrondissementen niet eens genoeg speurders hebben om alle dossiers uit te pluizen.

Fiscus dient recordklacht in en wil 61.000 amnestiedossiers onderzoeken

BBI-directeur Karel Anthonissen © Belga

In totaal gaat het over 61.546 dossiers ten belope vann ruim 36 miljard euro, zo schrijft De Tijd. De fiscus vermoedt dat in veel dossiers zwart geld vrijwel 'gratis' is witgewassen. De recordklacht is ondertekend door de BBI-directeur van Gent Karel Anthonissen en gaat over alle fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 in België hebben plaatsgevonden. Meerdere fiscaal advocaten hebben al openlijk toegegeven dat bij die amnestieën heel wat onvolledige regularisaties gebeurd zijn.

In veel gevallen is geen belasting betaald op het volledige zwarte kapitaal dat de Belgen kwamen regulariseren. Er zijn vaak alleen belastingen en boetes betaald op de intresten die die zwarte kapitalen de laatste jaren hebben opgebracht.

Met de strafklacht bij alle parketten wil de BBI een onderzoek uitlokken naar de tienduizenden regularisatiedossiers. Nu komt er slechts toevallig zo'n onderzoek, als het gerecht concrete aanwijzingen heeft tegen belastingfraudeurs.

Navraag bij gespecialiseerde magistraten leert echter dat in geen enkel gerechtelijk arrondissement genoeg speurders zijn om tienduizenden regularisatiedossiers uit te vlooien. Het is afwachten wat de parketten met de klacht doen.

(Belga/SK)

Onze partners