Fiscale perikelen Karel De Gucht in Financial Times

11/01/12 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) trekt met het onderzoek van de belastinginspectie de aandacht van de Financial Times: 'Het is heel zeldzaam dat een Eurocommissaris tot ontslag gedwongen wordt'.

De Financial Times (FT) schrijft op haar website over het onderzoek van de Belgische belastinginspectie naar het financiële huishouden van Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD).

Opmerkelijk daarbij is wat in de laatste paragraaf staat: volgens de FT is het "heel zeldzaam" dat Europese commissarissen "gedwongen worden" om voor het eind van hun mandaat op te stappen. In 1999, zo herinnert de FT zich, moest de hele commissie onder leiding van de Luxemburgse Jacques Santer opstappen wegens aantijgingen van corruptie.

Karel De Gucht, "als onderhandelaar over handelszaken voor de 27 Eurolanden een van de machtigste commissarissen", heeft volgens de Britse krant sinds zijn aanstelling in juli 2009 al "opmerkelijke kemels geschoten". Zo haalt de FT aan dat De Gucht Congo niet meer binnen mocht nadat hij kritiek had geuit op de ontwikkelingshulp aan het land en dat hij zich moest "excuseren voor uitlatingen over de invloed van de 'Joodse lobby' in de Verenigde Staten".

'Escalatie van het onderzoek'

Dat de Belgische belastinginspectie nu toegang krijgt tot de persoonlijke bankgegevens van De Gucht, ook al voerde hij daar een juridische strijd tegen, is volgens de FT een "escalatie" van het onderzoek. De Gucht had immers geprobeerd om de wet op de opheffing van het bankgeheim met juridische middelen te bestrijden. Die wet, gestoeld op andere Europese wetten om het bankgeheim aan te pakken, zo weet de FT, is volgens De Gucht in België slordig ingevoerd en is een schending van het recht op privacy voor de Belgische burger.

De Gucht wenste niet te reageren aldus nog de FT. Een woordvoerder van de Europese commissaris deelde mee dat "dit een privéaangelegenheid van de commissaris is". (SD)

Lees meer over:

Onze partners