'Fiscale amnestie is niet ethisch' (Wouter Beke)

24/02/12 om 06:23 - Bijgewerkt om 06:23

Wouter Beke (CD&V) is geen voorstander van een nieuwe amnestieregeling. Daarmee sluit hij zich aan bij eerdere uitspraken van staatssecretaris John Crombez (sp.a).

'Fiscale amnestie is niet ethisch' (Wouter Beke)

© Belga

"Een nieuwe fiscale amnestie kan niet door de beugel", zo zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Standaard. "Ook al rendeert de maatregel, voor ons is hij niet ethisch. Op een moment dat we van iedereen een inspanning vragen, kunnen we niet de fraudeurs gaan belonen."

John Crombez (sp.a), staatssecretaris voor Fraudebestrijding, had eerder al laten verstaan dat een nieuwe amnestieregeling, in het kader van de begrotingscontrole, "een uitnodiging aan iedereen is om geen belastingen te betalen".

Tijdens de regeringsonderhandelingen in het najaar lag de fiscale amnestie ook al eens op tafel. Vooral de MR maakte daar toen een punt van, maar uiteindelijk haalde het dossier de eindstreep niet. "Ook de sp.a wou er toen niets van weten", zegt Beke.

Eenmalige bevrijdende aangifte

Daarmee slinkt de kans op een herhaling van de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) uit 2004. Er werd de Belgen toen eenmalig de kans geboden om met hun zwart geld terug te keren naar ons land. De regering rekende op extra inkomsten van 850 miljoen euro, maar de maatregel bracht uiteindelijk maar 496 miljoen euro op.

Sinds 2006 bestaat er wel een permanent regularisatiesysteem, maar dat kan niet gebruikt worden voor wie zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan ernstige en georganiseerde fiscale fraude. (Belga/INM)

Onze partners