Fiscale amnestie brengt drie keer meer op dan verwacht

22/01/14 om 05:19 - Bijgewerkt om 05:19

Fiscale amnestie brengt drie keer meer op dan verwacht

Er zijn afgelopen jaar in ons land meer valse eurobiljetten uit omloop gehaald dan een jaar eerder. Dat meldt de Nationale Bank van België. Ons land volgt zo dezelfde tendens als de hele eurozone. Toch was er in België tijdens het laatste kwartaal een kentering merkbaar. © BELGA

Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Niet minder dan 22.535 fiscale zondaars kwamen in 2013 met ruim 5,2 miljard jarenlang verborgen inkomsten naar buiten. De opbrengst ervan - de som van belastingen en boetes - is ruim drie keer zo groot als verwacht.

Net voor Nieuwjaar kondigde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) aan dat de eerste 6.000 dossiers die al onderzocht werden, 813 miljoen euro in het laatje hadden gebracht. Maar er bleven nog 10.000 dossiers over om te behandelen. Dat werk is nu af. Alles samen gaat het om 1,1 miljard aan binnengebrachte middelen - goed voor een fiscale opbrengst van dik 300 miljoen. Het brengt de totale inkomsten van de voorlaatste regularisatieronde op 1,11 miljard euro - ruim dubbel zoveel als de 488 miljoen die was ingeschreven in de begroting 2013.

Zware fraude

En dan moest de buit van de allerlaatste regularisatieronde van 15 juli tot 31 december 2013 nog geteld worden, inclusief een pak grote vissen. Want in dit ultieme rondje amnestie zette de staat immers ook de deur open voor oude, zware en georganiseerde fraude, niet alleen door particulieren, maar ook door vzw's, stichtingen en burgerlijke vennootschappen.

6.185 dossiers stroomden in deze periode binnen, goed voor een aangifte van 2,285 miljard euro, blijkt nu. Wat dat precies in het laatje brengt, is nog niet in detail berekend, maar volgens het kabinet van minister Geens gaat het om zeker 800 miljoen euro. Dat bedrag kan nog oplopen omdat nog een vijfhonderdtal dossiers ingediend werd met een voorlopig aangegeven bedrag. (Belga/TV)

Onze partners