Fiscaal voordeel spaarboekje in gevaar

© reuters

Minister van Financiën Koen Geens pleit ervoor het fiscale voordeel op spaarboekjes geleidelijk te verlagen of zelfs af te schaffen.

Minister van Financiën Koen Geens pleit ervoor het fiscale voordeel op spaarboekjes geleidelijk te verlagen of zelfs af te schaffen. Dat zegt Geens in een interview met De Standaard.

Op de Belgische spaarboekjes staat op dit moment 240 miljard euro gestald, maar dat geld brengt de economie weinig of niets op. Momenteel is er vrijstelling van belastingen op de eerste 1.880 euro rente op een spaarboekje, waardoor massaal veel geld op de spaarboekjes (blijft) staan.

Via een aanpassing van het fiscale voordeel zou volgens Geens meer spaargeld van de gezinnen naar de economie kunnen vloeien.

15 procent roerende voorheffing

“Het spaargeld dat nu bij de banken op een spaarboekje wordt gestort, wordt fiscaal te veel gesubsidieerd”, zegt Geens. “We zouden de vrijstelling van roerende voorheffing op het spaarboekje kunnen afschaffen en de roerende voorheffing voor het volledige klassieke spaarboekje naar 15 procent kunnen brengen”, zegt Geens.

Coene

De minister volgt daarmee het denkspoor van gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank, die ook vindt dat er meer fiscale voordelen moeten bestaan voor financiële langetermijnproducten, zoals obligaties.

De regering wacht op een advies van de Nationale Bank, die tegen de zomer een definitief rapport afhandelt over de hervorming van de financiële sector.

Volkslening

In afwachting buigt de regering zich deze maand over een wetsontwerp om volksleningen te lanceren. Ook die zouden het spaargeld in de economie moeten pompen. Dat zou gebeuren via een of andere vorm van een kasbon, die dan het voordelige tarief van 15 procent roerende voorheffing in plaats van de wettelijk bepaalde 25 procent krijgt. Geens rekent erop dat de volksleningen in november gelanceerd worden.

Vrijdag rees er al wat kritiek op het plan van de zogenaamde volkslening. “De politiek moet minder ongerust zijn over de 230 miljard euro op spaarboekjes dan over de 378 miljard euro overheidsschuld die ze creëerde”, liet econoom Geert Noels gisterern via Twitter weten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content