Fipronilcrisis lokt minder volk naar reuzenomelet in Malmedy

Het broederschap van de reuzenomelet van Malmedy bakt sinds jaar en dag op 15 augustus een gigantische omelet. © BELGA

In Malmedy in de Oostkantons zijn vandaag zowat 1.000 lekkerbekken samengekomen voor de bereiding van de jaarlijkse reuzenomelet. Dat aantal ligt gevoelig lager dan andere jaren, volgens de organisatie een gevolg van de fipronilcrisis en het mindere weer.

Het broederschap van de reuzenomelet van Malmedy bakt sinds jaar en dag op 15 augustus een gigantische omelet. Normaal bevat het ding zowat 10.000 eieren, maar dit jaar beginnen de 80 leden van de broederschap met een iets kleiner model van 6.500 eieren, zegt voorzitster Bénédicte Mathy. Aan de eieren wordt verder 25 kilogram spek toegevoegd, net als 50 liter olie en wat bieslook, legt ze uit.

De mindere opkomst heeft volgens Mathy te maken met het slechte weer en met de fipronilcrisis, waardoor bezoekers misschien worden afgeschrikt door een mogelijke besmetting van de eieren met het luizenbestrijdingsmiddel. De pers is dan weer wel massaal aanwezig, met journalisten uit Duitsland, Italië, Frankrijk en zelfs China.

De broeders in Malmedy bakken hun omelet dit jaar al voor de negentiende keer. Over de hele wereld bestaan er een zevental soortgelijke broederschappen.

Partner Content