Financieringswet: Vlaams Belang is niet onder de indruk

24/09/11 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Het Vlaams Belang ziet in het akkoord over de financieringswet enkel voordelen voor de Franstaligen. Voor de Vlamingen blijft veel onduidelijk.

Vlaanderen dreigt het gelag te betalen voor de hervorming van de financieringswet. Dat zegt het Vlaams Belang zaterdag in een eerste reactie.

"In ruil voor een beperkte fiscale autonomie wordt Vlaanderen opgezadeld met bijkomende transfers bovenop de reeds bestaande transfers. Het Brussels gewest wordt versterkt en inzake bevoegdheidsoverdrachten is het allerminst duidelijk wat de beleidsruimte van Vlaanderen zal zijn", zeggen voorzitter Bruno Valkeniers en woordvoerder Joris Van Hauthem.

Het Vlaams Belang zegt niet onder de indruk te zijn van wat ze het Vlaams triomfalisme noemt over het akkoord. Er bestaan nog heel wat onduidelijkheden, maar indien de Franstaligen beweren dat noch Wallonië en Brussel, noch het federale niveau verarmen, zal Vlaanderen dan wel de klos zijn, stellen Valkeniers en Van Hauthem in een mededeling.

Het Vlaams Belang wijst erop dat 11 miljard fiscale autonomie veel lijkt. Toch is het maar één derde van wat in de Vlaamse resoluties geëist wordt. In die resoluties wordt immers gepleit voor een volledige overheveling van de personenbelasting. Hoe Vlaanderen de beleidsruimte zal kunnen invullen, welke bevoegdheden er nog worden overgeheveld en welke financiering daar tegenover staat, is nog niet duidelijk. Onduidelijkheid troef dus, dixit de partijvoorzitter.

De extreem-rechtse partij benadrukt dat er voor de Franstaligen wel duidelijkheid is. Zij worden wel op hun wenken bediend, luidt het. Valkeniers en Van Hauthem verwijzen daarbij naar het solidariteitsmechanisme, het extra geld voor Brussel, de bijkomende middelen voor het Franstalig onderwijs en de toewijzing van de bevoegdheid over de kinderbijslagen aan de GGC in Brussel. (Belga/INM)

Onze partners