Financieringswet: nog geen witte rook

23/09/11 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Vrijdagvoormiddag steken de onderhandelaars in het voorzitterschap van de Kamer opnieuw de koppen bij elkaar.

Financieringswet: nog geen witte rook

© Belga

De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over de hervorming van de financieringswet zijn afgelopen nacht omstreeks 1 uur uit elkaar gegaan zonder akkoord.

Vrijdagvoormiddag om 11.30 uur steken ze in het voorzitterschap van de Kamer opnieuw de koppen bij elkaar, zo heeft de woordvoerder van Di Rupo laten weten.

Impasse

De onderhandelaars zaten donderdag opnieuw een hele dag en avond samen in een poging tot een consensus te komen over de hervorming van de financieringswet. Dat lukte echter niet.

Al snel raakten de gesprekken in een impasse en verzonken ze in een principiële discussie. De Franstaligen zouden erop hebben gehamerd dat de deelstaten niet structureel mogen verarmen en pleitten voor een financiering op basis van behoeften.

Voor de Vlamingen kan dat echter enkel wanneer de deelstaten ook worden geresponsabiliseerd. Zij zien meer brood in een financiering op basis van fiscale inkomsten. In dat laatste geval zou er een vorm van solidariteit met de Franstaligen zijn.

Pendeldiplomatie

De discussie deed formateur Elio Di Rupo overschakelen naar pendeldiplomatie. Tegen de avond kwam er dan toch een soort van compromisvoorstel dat werd voorgelegd aan de experten van de Nationale Bank, die een simulatie maakte van de gegevens. Het zou gaan om een nieuwe hypothese waarin telkens andere parameters worden uitgetest.

Uiteindelijk zaten de onderhandelaars donderdagavond nog samen aan tafel om de simulatie een eerste keer door te nemen. Di Rupo rondde de vergaderdag af met een bijeenkomst met de Vlaamse partijen.

Begroting

Volgens een Vlaamse onderhandelaar zou het de bedoeling zijn om vrijdag af te ronden, al lijkt dat voor sommige Franstaligen niet voor de hand te liggen. Zij stellen dat de discussie over de financieringswet hoogstens voorlopig kan worden afgesloten.

Definitief uitsluitsel erover kan pas volgen wanneer er ook duidelijkheid is over de begroting en de budgettaire inspanning die de deelstaten moeten leveren, luidt het. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners